Novosti

21/04/2023

Gradonačelnik Filip Zoričić primio studente sa Sveučilišta Burgenland iz Eisenstadta

Studenti međunarodnih gospodarskih odnosa te upravljanja ljudskim resursima i radnoga prava na studijskom putovanju u Puli

Gradonačelnik Filip Zoričić i pročelnica Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Vesna Sajić u petak, 21. travnja 2023. godine u pulskoj Komunalnoj palači primili su studentice i studente koji su u Pulu stigli u pratnji profesora sa Sveučilišta Burgenland iz Austrije, Ivana Rončevića i Friedricha E. Seebera. Riječ je o studentima koji studiraju master studij Upravljanje ljudskim resursima i radno pravo te Međunarodne gospodarske odnose.

„Dobro došli u Pulu, sretan sam da ste s nama i da prijateljstvo Pule i Eisenstadta traje preko 20 godina. Doista mi je drago što ste boravak u Istri, započeli upoznavanjem grada Pule. Prilika je ovo da se upoznate i s gospodarskim subjektima Istarske županije i grada Pule, kako bi u svojim budućim karijerama mogli razmišljati o međusobnoj suradnji. Primjerice, na našem području imamo prvi hrvatski jednorog Infobip. Ujedno, ovo je prilika i da vježbate svoje jezične vještine hrvatskoga jezika“, poručio je gradonačelnik Filip Zoričić.

Pročelnica Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Vesna Sajić, upoznala je studentice i studente s gospodarskim prilikama, turizmom, održivim razvojem, mjerama za poticanje pulskog gospodarstva te aktualnim EU projektima koji se provode u Gradu Puli.

„Ovo je studijsko putovanje dobra prilika za jačanje veza između Sveučilišta Burgenland i Hrvatske, za povezivanje austrijskih studenata s Hrvatskom, ne samo na temelju hrvatskog jezika nego i s hrvatskim gospodarstvom, kulturom i društvom, te za intenziviranje međunarodne suradnje“, rekao je Ivan Rončević, profesor Sveučilišta iz Eisenstadta.

Profesor Friedrich E. Seeber dodao je da  njihovo Sveučilište, uspješno surađuje sa Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli te da studenti Fakulteta ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković redovito dolaze na studentske razmjene u sklopu Erasmus+ programa. Također, pulski profesori održavaju gostujuća predavanja u Austriji, a Sveučilište Burgenland u suradnji s pulskim fakultetom izvodi i dva doktorska studija u Austriji te svako ljeto Sveučilište u Puli i austrijski fakultet, pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja Austrije, organiziraju trotjedni tečaj hrvatskoga i njemačkog jezika i kulture u Puli na kojem sudjeluju brojni austrijski i hrvatski studenti.

U sklopu bogatog programa nakon prijema kod gradonačelnika Zoričića, goste iz Austrije ugostit će kolege na Filozofskom fakultetu u Puli s Odsjeka za kroatistiku. Studentice i studenti u sklopu studijskog putovanja posjetili su Arena Hospitality Group i Grand Hotel Brione, Infobip iz Vodnjana, Istarsku razvojnu agenciju te pulski Amfiteatar, a program završavaju u subotu, 22. travnja izletom na Brijune.

FH Burgenland - Sveučilište primijenjenih znanosti Gradišće nalazi se u pokrajini Gradišće, poznatoj po gradišćanskim Hrvatima. Fakultet se nalazi u glavnome gradu te Savezne zemlje - Eisenstadtu (hrv. Željezno).