Novosti

21/04/2023

Veleposlanik RH u Mađarskoj Mladen Andrlić u službenom posjetu Puli

U petak, 21. travnja 2023. godine gradonačelnik Pule Filip Zoričić ugostio je veleposlanika Republike Hrvatske u Mađarskoj dr. sc. Mladena Andrlića s kojim je otvorio niz tema među kojima i mogućnost suradnje dviju zemalja na području kulture.

Tom je prigodom hrvatski veleposlanik u Mađarskoj rekao kako grad Szombathely, poput Pule, obilježava Bloomsday, dvodnevnim programom u lipnju koji obuhvaća izložbe, predavanja, koncerte i glazbene večeri te svečanu dodjelu nagrade Szombathely Bloom kod tamošnjeg kipa Jamesa Joycea.

„I ove će se godine u Szombathelyju održati Bloomsday, odnosno dan kada stanovnici toga mađarskog grada odaju počast irskom piscu Jamesu Joyceu. Bilo bi vrlo lijepo kada bi se Pula i Szombathely povezali na području kulture što bi moglo rezultirati kvalitetnom razmjenom i gostovanjima umjetnika“, poručio je veleposlanik Andrlić.

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić naglasio je kako se vrlo rado odaziva već tradicionalnoj manifestaciji Bloomsday u Puli, posvećenoj velikom irskom književniku Jamesu Joyceu, koja ima za cilj popularizaciju knjige i čitanja. Tom je prigodom pohvalnim ocijenio prijedlog za pokretanjem suradnje koja bi svakako obogatila program Bloomsday i u Puli i u Szombathelyju.

Inače, Bloomsday se u početku održavao samo u Irskoj, kada se odavala počast Jamesu Joyceu. Međutim, danas je godišnji književni festival, nazvan po jednom od glavnih likova u piščevu Uliksu, Leopoldu Bloomu, postao međunarodni. Prema tradiciji, slavi se 16. lipnja, na dan odvijanja radnje romana 1904. godine.