Novosti

22/04/2023

Gradonačelnik na otvorenju Nacionalnog simpozija "Uloga udruga u implementaciji Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030.“ na Brijunima

U želji za ostvarivanjem snažnije suradnje i sinergije udruga za pomoć onkoloških bolesnika, Ministarstva zdravstva te Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, kao vodeće javne institucije za suradnju, povezivanje i financiranje organizacija civilnog društva, a na inicijativu ugledne liječnice i humanitarke dr. Nele Sršen,  Udruga za pomoć onkološkim bolesnicima "Centar za zdrave životne navike VITA NOVA"  iz Pule, uz pomoć udruga „Sve za nju“ iz Zagreba  i „Sveta Agata“ iz Gline, organizirali su Nacionalni simpozij udruga pod nazivom "Uloga udruga u implementaciji Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030.“

Otvorenju Simpozija, u subotu, 22. travnja 2023. godine u hotelu Neptun na otočju Brijuni, prisustvovao je i pulski gradonačelnik Filip Zoričić.

„Suradnja udruga za pomoć onkološkim bolesnicima je značajna kao i uključenost politike na lokalnoj razini kroz političko udruživanje, međusektorski rad i sudjelovanje zajednice. Aktivnosti udruga, struke, ali i politike moraju biti usmjerene na pomaganje, poticanje i senzibiliziranje usvajanja zdravih životnih navika i stvaranje uvjeta za što kvalitetniji život oboljelih od malignih bolesti“, poručio je gradonačelnik Zoričić, koji je ujedno okupljenima poželio ugodan rad i kvalitetne zaključke.

Cilj dvodnevnog Simpozija je prezentirati sadašnje mogućnosti i istražiti načine osnaživanja udruga za unapređenje primarne i sekundarne prevencije i skrbi za onkološke bolesnike u svjetlu Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030, kojeg je usvojio Sabor RH 2020.

Onkološke bolesti značajan su zdravstveni problem stanovništva Hrvatske. Drugi su najvažniji uzrok smrti – odmah iza srčano-žilnih bolesti.

Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije koja potiče zdrav život, istraživanjem je potvrđeno da se jedna trećina bolesti može prevenirati zdravom prehranom.