Novosti

25/04/2023

Povodom Dana grada Pule održava se 5. susret zborova „Višeglasni zagrljaj”

Domaćini i ovogodišnji gosti su za posjetitelje pripremili šarolik i atraktivan repertoar uz besplatan ulaz

U subotu, 29. travnja 2023. godine, s početkom u 20:00 sati, u prostoru ECPD-a, Europskog centra za mir i Razvoj UN-a, održat će se 5. Višeglasni zagrljaj, prijateljski koncert zborova u organizaciji mladog po stažu, no višestruko nagrađivanog Mješovitog pjevačkog zbora Cantus PoPuli, a koji djeluje pod vodstvom dirigentice i osnivačice zbora Tatjane Merkl.

Susret zborova se od 2017. godine tradicionalno održava u tjednu u kojem se obilježava Dan Grada Pule te je zamišljen kao ugodno glazbeno druženje posvećeno svim ljubiteljima glazbe, kako pulskoj publici, tako i njezinim gostima. Prethodnih godina nastupili su poznati i nagrađivani zborovi i vokalne skupine iz Hrvatske kao što su Vokalni studio Rijeka, Vokalna skupina Istravaganti iz Umaga, Gospel zbor Sunce iz Zagreba, Komorni zbor Rubino iz Rovinja, ženski pjevački zbor Neo iz Labina, Vokalna Skupina “Arete” iz Konjščine, riječki pjevački zbor Sempre Allegro i dugovječni zbor Hrvatskog glazbenog društva Zvijezda Danica iz Kraljevice, a uz njih gostovali su i Slovenci – oktet Aljaž iz Pobegi kraj Kopra te Vokalna skupina Domen iz Ljubljane.

Uz domaćina će ove godine nastupiti i:

Vokalna skupina „Umole” iz Pićna – oformljena je sredinom svibnja 2022. kao želja nekolicine entuzijasta da u slobodno vrijeme zapjevaju i razvesele svoja, kao i srca publike kojoj nastoje prenijeti svoj glazbeni izražaj. Na njihovom se repertoaru mogu naći različite pjesme – od skladbi Istarskih skladatelja, preko obrada popularnih skladbi, crkvenih pjesama, do crnačkih duhovnih napjeva. Iako članovi dolaze iz nekoliko općina središnje Istre, imaju sjedište u Pićnu čija okolica je poznata po sivim dinama – flisu, istarskoj „pustinji” po čijem nazivu na mjesnom govoru su Umole i dobile ime. Njihova voditeljica je Jadranka Celić Bernaz. Prvi nastup bilježe na pozornici matičnog mjesta, povodom općinske fešte „Rokova” - 14. kolovoza 2022 godine, nakon kojeg nastupaju na raznim manifestacijama diljem Istre.

Mješoviti pjevački zbor „Gimpl” iz Ravne Gore – osnovan u ožujku 2003. godine, okuplja zboraše svih generacija od 11 do 70 godina. Trenutno broji tridesetak članova. U svom repertoaru zbor njeguje različite žanrove. Predstavlja svoju općinu i županiju na mnogim manifestacijama u državi i inozemstvu – srebrna plaketa na Chorus Inside Croatia 2016. godine, brončana plaketa 2017. na Zlatnoj lipi Tuhlja 2017. godine, te zlatna plaketa na natjecanju Adria Cantat 2018. godine. U pandemijskom periodu osvojili su čak tri nagrade – 2020. godine osvojili su srebrnu plaketu na natjecanju Croatia Cantat u Puli te zlatnu plaketu na Međunarodnom natjecanju Lege artis u Tuzli, a 2021. godine u Kikindi u Srbiji osvajaju srebro u kategoriji mješovitih pjevačkih zborova. Umjetnička voditeljica zbora je Žaklina Majetić Mufić čiji je rad također nagrađivan.

Domaćini i ovogodišnji gosti su za posjetitelje pripremili šarolik i atraktivan repertoar, te sugestivne i energične izvedbe u kojima će pulska publika zasigurno moći uživati.

MPZ Cantus PoPuli zahvaljuje se ECPD-u na podršci i što je ustupanjem svojeg prostora omogućio održavanje ove kulturne manifestacije. Također se zahvaljuje i Turističkoj zajednici grada Pule na podršci i sponzorstvu.

Ulaz na koncert je besplatan.