Novosti

26/04/2023

Premijerni koncert JOVANOVIĆ/KRHLANKO dua u Dnevnom boravku Rojca

Soundpainting platforma Pula predstavlja “Ciklus koncerata Nove, eksperimentalne i improvizirane glazbe_0.4”

Udruga RONDO HISTRIAE i Soundpainting platforma Pula u suradnji sa Savezom udruga Rojca predstavljaju koncertni događaj u sklopu "Ciklusa koncerata Nove, eksperimentalne i improvizirane glazbe_0.4" - premjerni koncert JOVANOVIĆ/KRHLANKO dua, koji će se održati ove nedjelje, 30. travnja 2023. godine u 21sati u Dnevnom boravku DC Rojc Pula.

Jovanović/Krhlanko duo kroz improvizaciju istražuje ekstreme od minimalizma do noise-a uz utjecaj free jazza kroz koji su međusobno počeli surađivati i razvijati zajedničke ideje. Zvuk dua je vrlo eklektičan, te kroz procesuiranje i prepariranje akustičnih instrumenata i objekata iskorištava cijeli dinamički raspon, istražujući područje improvizacije u potpuno slobodnoj formi, uz primjenu skladanih, ritmičkih i apstraktnih zvukovnih materijala.

Pavle Jovanović i Bojan Krhlanko su glazbenici čije je zajedničko glazbeno sazrijevanje počelo za vrijeme studija na Koruškom konzervatoriju za glazbu u Klagenfurtu, Austrija. Vremenom su se kroz razne zajedničke i osobne projekte usmjerili prema istraživanju raznih elemenata zvuka u jeziku improvizirane glazbe. Prvi takvi projekti i koncerti su bili u jeziku free jazza gdje se prvenstveno istražuje melodija, ritam i šum uz odsustvo zadane harmonije i forme. Ta stečena znanja su omogućila obojici da sviraju u raznim projektima suvremene improvizirane glazbe, suvremene glazbe i sl.

Zajedno su osnovali sastav Abstract Construction Collective koji se bazira na izvođenju grafičkih notnih zapisa gdje iskorištavaju stečeno znanje za izvođenje takvih partitura. Istovremeno je interes obojice prema produkciji, dizajniranju i procesuiranju snimljenog, sampliranog i zvuka vlastitog instrumenta, digitalnim ili analognim putem postao predmet interesa i istraživanja.