Novosti

28/04/2023

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić sudjelovao na konferenciji Young Leaders Forum

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić sudjelovao je u radu trodnevne konferencije Young Leaders Forum koja se održava od 26. do 28. travnja 2023. na otoku Sveta Katarina kod Rovinja.

Gradonačelnik Zoričić, zajedno s gradonačelnikom Rijeke Markom Filipovićem i zamjenikom gradonačelnika Osijeka Draganom Vulinom, u petak, 28. travnja 2023. godine sudjelovao je u panelu pod nazivom Future Cities.

Razgovaralo se o izazovima s kojima se suočavaju hrvatski gradovi, o mogućnostima razvoja hrvatskih gradova iz različitih perspektiva, poput ekologije, održivosti, tehnologije, kao i o očekivanjima i ulozi mladih lidera u formiranju gradova budućnosti.

„Prevladavanje prepreka u urbanom razvoju zahtijeva pažljivo planiranje, učinkovitu komunikaciju, suradnju i predanost održivosti i angažman zajednice. Budućnost Pule za 20 godina vjerojatno će oblikovati niz čimbenika, uključujući globalne trendove, lokalne prioritete i radnje gradskih dužnosnika i dionika. Međutim, vjerojatno je da će održivost, inovacija i gospodarski razvoj biti ključni prioriteti za grad, budući da nastojimo stvoriti uspješnu zajednicu koja je otporna na buduće izazove, rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Govoreći o budućnosti Pule, gradonačelnik Zoričić naglasio je  kako najveći istarski grad vidi kao smart i green city, ali i kao pravi studentski grad. Slovensku metropolu Ljubljanu izdvojio je kao uspješan grad kakvim i Pulu vidi u budućnosti.  

Konferencija je okupila 150 polaznika u dobi od 20 do 35 godina koji su se do sada istaknuli u područjima kojima se bave, poduzetništvu, tehnologiji, politici i kulturi, a u sklopu programa konferencije održana su predavanja i panel-rasprave.

Young Leaders Forum nastavak je prošlogodišnjeg U.S. Croatia foruma kojim se obilježilo trideset godina američko-hrvatskih odnosa. Glavni organizator konferencije je Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj, a provedbeni partner Hrvatski ured za kreativnost i inovacije.

Cilj konferencije je osnažiti mlade buduće lidere za pozitivno djelovanje u svojoj zajednici i okolini.