Novosti

03/05/2023

Gradonačelnik Filip Zoričić posjetio interaktivnu izložbu Osnovne škole Centar

Osnovna škola Centar već treću godinu nastavlja s projektom „Volim povijest” te ga održava uz interaktivnu izložbu s temom „Ćakule s Danteovog trga“. Izložbu je 3. svibnja 2023. godine obišao gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić.

„Izložba je prekrasna. Čestitam svima koji su sudjelovali u postavljanju i pripremi izložbe. Posebne pohvale učenicima – glumcima koji su uprizorili osobe i crtice iz života Pule u 19. stoljeću. Djecu kroz ovakve projekte potičemo na kreativnost i mogu najbolje naučiti o povijesti, kulturi i jeziku“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Ovogodišnja tema projekta su „Ćakule s Danteova trga” koje se mogu pogledati od utorka, 2. svibnja do petka, 5. svibnja 2023. godine u vremenu od 9,00 do 12,00 sati. Učenici predstavljaju osobe iz austrougarskog razdoblja koje su na neki način obilježile Pulu poput Johanna Palisa, Pietra Ciscuttija, Lodovica Rizzija, Jamesa Joycea, Georgea von Trappa, Wilhelma von Tegethoffa i mnogih drugih. U projektu sudjeluju učenici i nižih i viših razreda. Učenici nižih razreda su osmislili prodajnu izložbu, dok su učenici viših razreda glumci, uz jednu skupinu učenika drugog razreda.

Odgovorne učiteljice za projekt su Nataša Makovac, Jelena Novoselec-Janjić, Sonja Perković i Borka Sladonja.

Cilj projekta „Volim povijest” je promovirati zavičajnu povijest, popularizirati predmet Povijest, potaknuti učenike na kreativnost i odgovornost te ojačati njihovo samopouzdanje i osvijestiti važnost i ljepotu timskog rada.

Osnovna škola Centar uključila je u projekt i vrtiće Rin Tin Tin, Mali svijet, Rožica, Šiljo i Topolino koji su obogatili likovnu izložbu radovima na temu prijevoznih sredstava u doba Austro-Ugarske, te krojačicu Editu Mendiković Bubić, ing. odjevne tehnologije, koja je šivala mnoge kostime.