Novosti

11/05/2023

Gradonačelnik Filip Zoričić primio sudionike Erasmus+ projekta

U Puli se izvode završne aktivnosti projekta „Spasimo okoliš prije nego li bude kasno“

Gradonačelnik Filip Zoričić u četvrtak, 11. svibnja 2023. godine u pulskoj Komunalnoj palači primio je učenike Gimnazije Pula i njihove kolege iz Rumunjske, Italije, Češke i Turske koji sudjeluju u Erasmus+ projektu pod nazivom „Spasimo okoliš prije nego li bude kasno“, povodom obilježavanja Europskog tjedna. Učenici u pratnji mentorica i profesorica Tatjane Glavaš Maras i Tanje Černeka, najveće zanimanje pokazali su za zelene politike Grada.

„Želim da nastavite dalje i da budete hrabri i dobri ljudi. Svatko od nas može mijenjati svijet. Vjerujte u sebe i budite ambiciozni“, poručio je gradonačelnik učenicima nadodavši da imaju njegovu potporu.

Gradonačelnik Filip Zoričić upoznao je učenike da je Grad Pula u fazi izrade Strategija zelene urbane obnove Grada Pule koja će dati smjerove u kojima Grad treba ići.

Projekt „Spasimo okoliš prije nego li bude kasno“, podijeljen je u pet dijelova i svaka od navedenih država bila je organizator i voditelj dijela projekta. Teme koje su zajednički obrađivali, istraživali i analizirali vezane su uz zaštitu voda, kvalitetu zraka, klimatske promijene i katastrofe, globalno zatopljenje, zbrinjavanje otpada i recikliranje.

U Puli se izvode aktivnosti završnog dijela projekta i sistematizacija svega do sada učinjenog.

Program koji je za dvadeset devet učenika i njihove mentore iz raznih država pripremila Gimnazija Pula, započeo je prijemom uz pjesmu i ples te pozdravne riječi ravnatelja škole Nikole Vujačića i župana Istarske županije Borisa Miletića, koji su naglasili da škola već punih sedamnaest godina brojnim aktivnostima i sadržajima obrazuje učenike o važnosti integracija i Europske Unije, te s ponosom nosi status „Škola ambasador Europskog parlamenta“.

Gimnazija Pula goste je upoznala s kulturno povijesnim nasljeđem našega grada, a posjetili su i županijski centar za zbrinjavanje otpada „Kaštijun“, te Kamenjak područje iznimne krajobrazne vrijednosti. Osobito je emotivna bila prezentacija grupe iz Italije koja je video filmom pokazala sadnju stabala u regiji Abruzzo, gdje je zasađeno po jedno stablo za svaku od škola partnera Erasmusa, a uz stabla su postavili zastave država partnera.

Učenici su posjetili pulski Aquarium te Nacionalni park Brijune. Za cjelodnevni izlet po Istri teško je bilo izabrati lokacije zbog ljepota, posebnosti i raznovrsnosti našeg poluotoka, pa su posjetili Kotle, Roč, Rovinj, a vezano uz temu i jezero Butoniga, te najveću solarnu elektranu u Kanfanaru.

U projektu je sudjelovalo trinaest učenika drugih razreda i osam sada već bivših učenika koji su po završetku Gimnazije Pula uspješno upisali željene fakultete. Učenike su mentorirale profesorice Tatjana Glavaš Maras i Tanja Černeka, voditeljica Erasmus projekta u Gimnaziji Pula, koje za učenike imaju samo riječi hvale jer su interesom i predanim istraživačkim radom pridonijeli kvaliteti projekta.