Novosti

12/05/2023

Glazba i grad - Glazbeno jutro 2023.

U sklopu SAKUD-ovog programa Glazba i grad održat će se u nedjelju, 14. svibnja 2023. godine od 10,30 sati, promenadni koncert na Trgu I. svibnja (Gradska tržnica).

Sudionici su Puhački orkestar grada Pule i gosti iz Austrije: Original Polizeimusik Innsbruck i Blasorchester St.Valentin Steyr Traktoren.

Nastup će započeti Original Polizeimusik na Forumu u 10:10 sati hodajući prema gradskoj tržnici kroz Ulicu Sergijevaca. U 10:30 sati započinje program na Tržnici.

Puhački orkestar grada Pule ove godine obilježava 30. obljetnicu, i od osnutka je nerazdvojni dio života svoga grada. Čine ga glazbenici svih generacija, a mladi u njemu stječu glazbena iskustva. Orkestar ima bogat repertoar: od djela klasične literature, filmske, pop i rock glazbe do koračnica i originalnih skladbi za puhačke orkestre.

Pulski puhači surađuju s drugim orkestrima, udrugama i institucijama u kulturi, vesele se Susretima limenih glazbi Istre, a tradicionalan je i novogodišnji koncert u Istarskom narodnom kazalištu. Tu su i ljetni promenadni koncerti, kao i nezaobilazni protokolarni nastupi.

Članove orkestra uz dirigenta Branka Sterpina okuplja ljubav prema glazbi, a mjesto susreta i druženja im je prostor u Društvenom centru Rojc u kojem glazba odzvanja svakodnevno.

Original Polizeimusik su osnovani 1933. godine, a prvi nastup imaju davne 1935.u gradskoj proslavi grada Innsbrucka. Repertoar im se sastoji od tradicionalnih skladbi i decentnog big band soundmixa uz pratnju električne gitare.

Blasorchester St. Valentin Steyr Traktoren postoje od 1975. godine. Skladbe koje izvode su veoma raznovrsne, tako da se mogu čuti marševi, polke, valceri i moderna zabavna glazba. Godišnje održe četrdesetak nastupa , uz razna gostovanja po Europi.

Pokrovitelj programa je Grad Pula.