Novosti

12/05/2023

Gradonačelnik Filip Zoričić primio nagrađene učenike Šahovskog kluba Veli Vrh

Mladi šahisti postižu odlične rezultate i klub su sa najviše mladih šahista u Istarskoj županiji

Gradonačelnik Filip Zoričić primio je dana, 12. svibnja 2023. godine u Komunalnoj palači nagrađene učenike Šahovskog kluba Veli Vrh, koji su postigli sjajne uspjehe u mlađim dobnim kategorijama u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji u pratnji predsjednika kluba i učitelja Gorana Banovca i trenera Branislava Orlovića.

„Čestitam vam na iznimnim sportskim rezultatima. Vaš grad je ponosan na vas i bit će vam podrška u šahovskim aktivnostima, a vaši su uspjesi najbolji način promocije naše Pule. Šah je najbolji sport za vježbanje mozga. Ova igra je odlična za sve uzraste, te je korisna za vaše mentalno zdravlje. Razna natjecanja bila su veliko iskustvo, u kojem su vam velika potpora bili učitelji i trener“, poručio je gradonačelnik Filip Zoričić.

Šahovski klub Veli Vrh osnovan je 2018. godine na inicijativu učitelja i roditelja djece koja pohađaju Osnovnu školu Veli Vrh, te je od male školske šahovske grupe vrlo brzo prerastao u klub s najviše mladih šahista u Istarskoj županiji. Danas broji četrdeset mladih igrača koji aktivno treniraju šah i sudjeluju na natjecanjima, uz brojnu drugu djecu koja rekreativno pohađaju šahovske aktivnosti u školi, koje se odvijaju uz tehničku podršku kluba.

Glavni ciljevi kluba su promovirati šah i dobrobiti koje donosi igranje šaha na razvoj kognitivnih sposobnosti, omogućiti djeci mjesto za druženje u sigurnoj i poticajnoj okolini, razvijati sportske vrijednosti i međugeneracijsku solidarnost.

Šahisti ostvaruju velike uspjehe na pojedinačnim i ekipnim natjecanjima u mlađim dobnim kategorijama. Školska ekipa sastavljena od članova kluba je višestruki uzastopni prvak Istarske županije i redovito sudjeluje na državnim prvenstvima. Kadeti kluba osvajaju brojne medalje u mlađim dobnim kategorijama. Klub je posebno ponosan na velik broj djevojčica u sportu, koji je inače poznat kao izrazito muški sport.

U studenom 2022. godine Luka Karlović postao je državni prvak u brzopoteznom šahu i viceprvak u ubrzanom šahu u kategoriji dječaka do osam godina. Ovaj izniman rezultat postignut je podrškom roditelja i nekolicine zaljubljenika u šahovsku igru. Klub također želi razviti šahovske aktivnosti za još više djece, te podržati razvoj Luke Karlovića, jednog od najperspektivnijih mladih šahista u Hrvatskoj.