Novosti

12/05/2023

Veleposlanik Švicarske Konfederacije u RH u nastupnom posjetu Istarskoj županiji

Zamjenica gradonačelnika Grada Pule Ivona Močenić i zamjenica župana Jessica Acquavita upriličile su danas, u sjedištu Istarske županije, u Puli, prijem za veleposlanika Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj Nj. E. Ursa Hammera i počasnu konzulicu Švicarske Konfederacije za Istarsku i Primorsko-goransku županiju Draženku Moll.

Veleposlaniku je to bio nastupni posjet Istarskoj županiji, budući da je na dužnost stupio u rujnu prošle godine, a kako je istaknuo, puno je čuo o bogatoj povijesnoj i kulturnoj baštini, kao i ljepotama Istre te se radovao dolasku. Dodao je da mu je cilj tijekom svog mandata čim više upoznati Hrvatsku.

Zamjenica Močenić je predstavila Pulu kao grad duge povijesti, koji se ponosi sa svojom multikulturalnošću, a okosnica razvoja mu je turizam. Osvrnula se na zelene projekte koji se provode, a usmjereni su na prilagodbu klimatskim promjenama.

Zaželjevši gostima dobrodošlicu, zamjenica župana predstavila je Istru i njezine posebnosti, poput dvojezičnosti po čemu smo jedinstveni u državi. Osvrnula se i na razvojne projekte Županije te smjer budućeg razvoja, a koji se temelji na održivosti, zelenim politikama i energetskoj samoodrživosti. Kao primjer sjajnog projekta, počasna konzulica Moll je spomenula županijski program Eco Domus ili eko prijateljski smještaj, jedinstven regionalni ekološki certifikat za privatan smještaj.

Govoreći o gospodarstvu, zamjenica Acquavita kazala je da je naša regija najpoznatija po turizmu, međutim imamo razvijenu i jaku prerađivačku industriju, na što se nadovezao veleposlanik podsjetivši da je Holcim švicarska tvrtka, čije je sjedište upravo u Istri.

Također, bilo je govora o brojnim kulturnim manifestacija koji se održavaju diljem Istre, ali i o enogastronomiji po čemu smo nadaleko poznati. Veleposlanika je zanimalo i o viskom školstvu u Istri te su mu predstavljeni Sveučilište J. Dobrile u Puli i Istarsko veleučilište.

Nj. E. Urs Hammer osvrnuo se na Švicarski program pomoći koji je usmjeren na aktivnosti koje doprinose ekonomskoj i socijalnoj koheziji u Hrvatskoj, a kako je najavio dio sredstva u nadolazećem razdoblju bit će namijenjen za sustav palijativne skrbi.