Novosti

16/05/2023

Obilježen Međunarodni dan obitelji

 Predavanje za roditelje u OŠ Veli Vrh

U sklopu aktivnosti Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule u Osnovnoj školi Veli Vrh održano je predavanje za roditelje učenika osmih razreda pod nazivom Izazovi roditeljstva.

Tom je prigodom Lena Radunić iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule predstavila aktivnosti Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule i suradnju sa stručnim djelatnicima Obiteljskog centra te najavila predavanje stručne suradnice u Obiteljskom centru u Puli, diplomirane pravnice Jelene Pereše.

Savjetnica realitetne terapije i licencirana voditeljica preventivnih programa za roditelje “RASTIMO ZAJEDNO” Jelena Pereša održala je predavanje u kojem se osvrnula na različite izazove roditeljstva. Navela da se kroz program Rastimo zajedno roditeljima nudi pomoć u kreiranju poticajnog i osnažujućeg okruženja kroz koje bolje upoznaju sami sebe kao roditelji te jačaju roditeljske stavove i vještine usmjerene na dobrobit djeteta i roditelja. Navela je i važnost komunikacije te kvalitetu vremena koje roditelji provode s djecom što u konačnici daje vrlo pozitivne i željene rezultate u odgoju i djetetovom odrastanju. Također, da je svaka obitelj specifična i da se unutar vlastite zajednice treba surađivati, komunicirati te rješavati probleme s kojima se takva zajednica susreće. Naglasila je da je djecu potrebno učiti nenasilnom rješavanju sukoba jer se fizičko kažnjavanje može okarakterizirati od prekršaja do kaznenog djela.

Odgovornost za skrb o djeci i njihovoj dobrobiti je ustavno pravo i dužnost roditelja, ali i obveza društva u osiguravanju preduvjeta za kvalitetniji razvoj djece. Obitelj ima ključnu ulogu u usvajanju zdravih životnih navika.

Provedene su brojne edukacije i međuresorni seminari, kako za djelatnike sustava socijalne skrbi, tako i za djelatnike sustava obrazovanja, predškolskog odgoja, pravosuđa, policije i zdravstva. Cilj je bio kontinuirano unapređenje kompetencija djelatnika i suradnika sustava socijalne skrbi te bolje povezivanje stručnjaka različitih sektora kako bi se osigurao pravovremeni, efikasni i održivi pristup obiteljima i djeci u riziku, a koji samo kroz zajedničku odgovornost i sinergično djelovanje može pružiti ukupno bolju zaštitu djece čija je dobrobit ugrožena.

Pravo svakog djeteta da odrasta u poticajnom, brižnom i njegujućem obiteljskom okruženju u središtu je aktivnosti Fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF-a), drugih organizacija Ujedinjenih naroda te međuvladinih organizacija i vlada diljem svijeta od usvajanja Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djece 1989. godine.

Ovaj dan pruža priliku za promicanje svijesti o pitanjima koja se odnose na obitelj i proširivanje znanja o društvenim, ekonomskim i demografskim procesima koji utječu na obitelji. Dana 25. rujna 2015. godine, 193 države članice Ujedinjenih naroda jednoglasno su usvojile Ciljeve održivog razvoja. Politike i programi usmjereni na obitelj su od vitalnog značaja za postizanje mnogih izazovnih ciljeva.

Predavanje Izazovi roditeljstva, samo je jedna od niza aktivnosti koje će se provesti tijekom 2023. godine u sklopu Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule, a obuhvatit će predškolske i školske ustanove na području Pule.

Vijeće je radno tijelo Gradonačelnika, osnovano je u cilju razvoja programa prevencije kriminaliteta u Gradu Puli, a radi sigurnosti građana, materijalnih dobara i zajednice u cjelini. Osnovni cilj rada je povećanje opće razine stanja sigurnosti u Gradu Puli, uz povećanje osjećaja sigurnosti građana, koje može nastati na osnovu njihovog povjerenja u učinkovitost svih institucija koje se bave zaštitom sigurnosti građana. Programom rada utvrđeno je pet sigurnosnih prioriteta na koje se treba usmjeriti preventivno djelovanje Vijeća, a to su zlouporaba opojnih droga i alkohola, vršnjačko nasilje, nasilje u obitelji, problemi ponašanja u prometu i vandalizam. Vijeće sačinjavaju čelni ljudi institucija u Gradu Puli, kako bi se svaki sigurnosni problem mogao kvalitetnije sagledati, te kako bi se mogle uspješnije provoditi primjerene aktivnosti u njihovom rješavanju.