Novosti

17/05/2023

Posjetite radionicu o izradi omota za hranu od pčelinjeg voska

Pula Herculanea, uz podršku Grada Pule i u suradnji s udrugom Zelena Istra, nastavlja niz inovativnih i edukativnih radionica o upotrebi biorazgradivih materijala. Četvrta radionica, koja će se održati u utorak, 23. svibnja u 18 sati u Radioni Re-Geppetto u Društvenom centru Rojc bit će posvećena izradi voskomota – omota za hranu od pčelinjeg voska.

Omoti za hranu od pčelinjeg voska komadi su 100% čiste pamučne tkanine impregnirane voskom i koriste se za omatanje hrane poput kruha, voća, orašastih plodova, povrća, sendviča ili sira, kako bi se održala svježina hrane. Osim direktnog omatanja hrane, omoti od voska mogu se koristiti za pokrivanje posuda u kojima se čuva hrana. Za razliku od aluminijske folije koja se najčešće koristi za omatanje hrane, omot od pčelinjeg voska je biorazgradiv i ekološki prihvatljiv proizvod. Osim aluminijske folije, može zamijeniti i plastične posude i vrećice.

„Mnogi građani nisu nikad ni čuli za voskomot kao alternativu aluminijskoj i plastičnoj foliji. Ovim putem željeli bismo podignuti svijest o pretjeranom korištenju istih te pokazati da postoji praktičniji i održiviji način omatanja hrane, čija je izrada jednostavna i zabavna“, rekao je Robi Fuart, direktor Pula Herculanee te naglasio kako će osim novog znanja svi polaznici radionice dobiti i dodatne predviđene popuste na usluge tvrtke Pula Herculanea.

Radionicu „Izradi svoj voskomot – omot za hranu od pčelinjeg voska!“ vodit će Andrea Ivančić, edukatorica i suradnica u udruzi Zelena Istra u području zaštite prirode i okoliša i održivog razvoja. Ranije je vodila mnoge poučne radionice i edukacije na temu očuvanja okoliša, bioraznolikosti i cirkularne ekonomije putem inicijative „Neka otpad otpadne!“.

Svi polaznici radionice pozivaju se da sami donesu svoju tkaninu od pamuka koju više ne koriste te na taj način istinski primjene ponovnu upotrebu. Broj mjesta na radionici je ograničen. Prijavite se na e-mail ured@zelena-istra.hr.

Radionica „Izradi svoj voskomot – omot za hranu od pčelinjeg voska!“ dio je serije edukativnih radionica koje tvrtka Pula Herculanea uz podršku Grada Pule provodi jednom mjesečno kako bi građane upoznala s važnosti pravilnog odvajanja otpada i mogućnošću upotrebe različitih materijala.