Novosti

17/05/2023

Izložba “Tragovi u vremenu” Emila Mandarića

U Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca u petak, 19. svibnja u 18.30 sati održat će se otvorenje izložbe Tragovi u vremenu Emila Mandarića, samoukog kipara, koji se kiparstvu posvetio u odrasloj dobi, nakon što je ostao bez jednog od temeljnih osjetila - vida.

Ovom izložbom želja je prikazati nekoliko aspekata tragova u vremenu.

Trag Emilovog osobnog vremena. Nakon što je izgubio vid, prošao je kroz period dubokog žalovanja i opraštanja sa svojim prošlim životom. No, skulpturama predmeta koje je nekada vidio a danas ih oblikuje i gleda rukama, uspio je povezati svoju prošlost sa svojom novom sadašnjošću.

Trag slijepih osoba u povijesti. Ulaskom u zajednicu slijepih osoba otvorili su se novi svjetovi i saznale nove priče - priče o slijepim osobama koje su ostavile snažan emotivni otisak u sjećanju zajednice u kojoj su živjele.

Posljednji je trag - trag materijala. Priroda i predmeti koji nas okružuju čudesni su i mogu u nama proizvesti različite emocije. Razvijajući se kao umjetnik, Emil je odlučio vidjeti nove oblike u onima koje je priroda stvorila.

Modelirajući papir različitih struktura, Emil je oblikovao predmete, forme i osobe koje su na neki način ostavile traga u njegovu životu. Površine skulptura obogatio je Brailleovim pismom ne bi li naglasio svoje trenutačno iskustvo. Predmeti su vizualno skladni, ali i osmišljeni za doživljaj dodirom, koji otkriva sasvim novu ljepotu koja proizlazi iz perspektive promatrača.

Radom s prirodnim materijalima koje možemo lako pronaći svugdje oko nas i skulpturama osoba koje su često neprimjetne u društvu autor šalje snažnu poruku.

Slijepim i slabovidnim osobama većinu vizualnog doživljaja nadomješta dodir, stoga je želja ove izložbe da je posjetitelji dožive upravo putem dodira. Tipičnom posjetitelju možda je teško zamisliti obilazak izložbe bez vizualne komponente, no nadamo se da smo u suradnji s autorom posjetitelje barem donekle uspjeli potaknuti na malo drugačiji, osjetilni pristup.

Pozivamo vas da zatvorite oči i zaronite u ovu avanturu izoštrenih osjetila i otvorenog srca!