Novosti

18/05/2023

Gradonačelnik Filip Zoričić predao Protokol namjere o suradnji Sveučilišta iz Lavova sa Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić je prilikom boravka u Gradu Lavovu posjetio 360 godina staro Sveučilište Ivan Franko koje je iskazalo želju za suradnju s pulskim Sveučilištem Jurja Dobrile.  Tim je povodom gradonačelnik u četvrtak, 18. svibnja 2023. godine u Komunalnoj palači primio predstavnike Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli izv. prof. dr. sc. Valtera Boljunčića i prof. dr. sc. Mirjanu Radetić-Paić.

„Rektor nacionalnog Sveučilišta Ivan Franko u Lalovu, prof. Volodymyr Melnyk, poslao je Protokol namjere o suradnju dvaju Sveučilišta koje vam ovom prilikom uručujem. Uzimajući u obzir važnost sveučilišne suradnje u unaprijeđenu znanstvenih i kulturnih veza, vjerujem da se može stvoriti suradnja i pokrenuti djelatnost u različitim smjerovima“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Izv. prof. dr. sc. Valter Boljunčić rekao je da je Sveučilište Jurja Dobrile u Puli već imalo prilike surađivati s tehnološkim institutima u Ukrajini te da su prijašnjih godina ukrajinski studenti dolazili u Pulu i slušali tečajeve.

„Sveučilište smatra da ima prostora za suradnju. Zainteresirani smo za STEM tehnološko područje u kojima su oni jaki, možemo plodno surađivati sa studijem kroatistike, imamo Institut Puškin, ali i na drugim znanstvenim poljima i projektima“, rekao je izv. prof. dr. sc. Boljunčić koji će Protokol namjere o suradnju predati rektoru prof. dr. sc. Marinku Škare.

Sveučilište Ivan Franko ima pozitivna iskustva suradnje sa sveučilištima u Zagrebu, Osijeku i Zadru te se nadaju da će potpisivanjem ugovora o suradnji sa Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli biti napravljen još jedan važan korak ka jačanju veza između naših zemalja i naroda.