Novosti

19/05/2023

Obilježena 75. obljetnica postojanja Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije

U Domu hrvatskih branitelja 18. svibnja 2023. godine obilježila se 75. obljetnica postojanja Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije na koju su se u ime Grada Pule odazvale zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić i pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Elvira Krizmanić Marjanović.

Zamjenica gradonačelnika je čestitala 75. obljetnicu djelovanja Udruzi gluhih i nagluhih Istarske županije, jednoj od najstarijih udruga osoba s invaliditetom na području Istarske županije.

„Trebamo raditi  na podizanju svijesti javnosti o specifičnim problemima i potrebama gluhih osoba kako bi se poboljšao njihov položaj u društvu i podigla kvaliteta njihova života. Grad Pula podržava rad Udruge te sudjeluje u financiranju njenih projekta što će nastaviti činiti i dalje“, rekla je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

U programu proslave dan je osvrt na povijest i djelovanje Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije, prikazana je projekcija filma o mogućnostima osoba oštećena sluha u svijetu rada, te su podijeljene zahvalnice predstavnicima poslovnih partnera i suradnika. Program proslave su obogatile recitacije, plesne točke i nastup Deaf benda Dlan iz Zagreba.

Udruga gluhih i nagluhih osnovana je 1948. godine i okuplja 80 članove iz Istarske županije, većinom iz grada Pule. Skrbi za svoje korisnike i pomaže im oko obrazovanja, zapošljavanja, ostvarivanja njihovih prava, te doprinosi smanjenju marginalizacije i izoliranosti korisnika. Provodi kreativne i likovne radionice, organizira predavanja psihologa, zanimljive izlete, rekreiraju se kroz aktivnost nordijskog hodanja, igraju pikado, održavaju turnire u šahu. Sve aktivnosti provode kako bi svoje članove uključili u društveni život zajednice i socijalizirali ih.