Novosti

22/05/2023

Gradonačelnik Filip Zoričić primio pijanista Marijana Đuzela

Marijan Đuzel vodeći je hrvatski pijanist mlađe generacije

Gradonačelnik Filip Zoričić primio je 22. svibnja 2023. godine u Komunalnoj palači jednog od vodećih hrvatskih pijanista mlađe generacije Marijana Đuzela, laureata brojnih natjecanja koji nastupa na poznatim hrvatskim i međunarodnim festivalima i ciklusima koncerata.

„Čestitam Vam na velikom uspjehu, Vaš glazbeni rad je impresivan. Ja sam kao gradonačelnik na Vas ponosan. Ostavili ste dubok trag, a pred Vama je još puno glazbenih izazova i Grad će Vam biti podrška“, poručio je gradonačelnik Filip Zoričić.

Marijan Đuzel vrhunski pijanist, trenutno je zaposlen na Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli kao asistent klavirskog odsjeka. Klavir je učio kod Alenke Milano i Kosovke Čudine, a diplomirao je 2015. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Đorđa Stanettija. Svoja pijanistička znanja usavršio je na Kraljevskom konzervatoriju u Bruxellesu u klasi Aleksandra Madžara gdje je diplomirao s najvećom pohvalom.

Osobitu pažnju posvećuje opusu Ludwiga van Beethovena čije klavirske sonate uvrštava u gotovo svaki koncert. Na 14. pijanističkom natjecanju Beethoven u Beču 2013. godine, između 259 kandidata plasirao se u polufinale među trinaest najboljih natjecatelja. Imao je zapažene nastupe i na natjecanjima Beethoven u Bonnu 2017. godine, Viotti u Vercelliju 2017. godine, Alessandro Casagrande u Terniju 2014. godine. Za uspjehe tijekom studija primio je Dekanovu nagradu i Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu. Kao mladi pijanist osvaja veliki broj prvih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima Zlatko Grgošević u Zagrebu, Mladi virtuozi u Zagrebu, Grand Prix Lions kluba Rijeka, EPTA u Osijeku, Ferdo Livadić u Samoboru. Pobijedio je na 49. Tribini mladih glazbenika Darko Lukić u Zagrebu.

Croatia Records objavila je Đuzelov prvi solistički album pod nazivom Virtuoso collection: Marijan Đuzel (live), snimljen uživo na koncertu u Hrvatskom glazbenom zavodu 2018. godine, s izborom skladbi L. Van Beethovena (sonata iz op. 106, “Hammerklavier“), R. Schumanna, B. Bartoka i Davorina Kempfa.

Redovito održava solističke recitale u Hrvatskoj i inozemstvu Austriji, Belgiji, Italiji, Njemačkoj, Španjolskoj, Švicarskoj, SAD-u i Tajlandu. Nastupao je i na uglednim hrvatskim festivalima i ciklusima koncerata.