Novosti

24/05/2023

Otvorenje izložbe “Šareni trijem” u Galeriji C8

Učenička izložba inspirirana je antičkim naslijeđem i svijetom latiniteta

U petak, 26. svibnja 2023. godine u 19 sati u Galeriji C8 u Carrarinoj 8 u Puli otvara se izložba “Šareni trijem”. Riječ je o učeničkoj izložbi inspiriranoj antičkim naslijeđem i svijetom latiniteta.

Izložba „Šareni trijem“ organizira se treću godinu zaredom na inicijativu nastavnice Latinskoga jezika dr. sc. Milene Joksimović, te pod okriljem Arheološkog muzeja Istre. Ove godine projekt je okupio sedam srednjih i jednu osnovnu školu s područja cijele Hrvatske, a tema je antička obitelj. Kustosica izložbe je Dunja Martić Štefan.

Tekovine raznolike, raskošne i atraktivne antičke baštine utkane su u potku suvremene kulture i društva velikog dijela svijeta. Podučavanje predmeta Latinski jezik u školama ima za glavni zadatak omogućiti učeniku komunikaciju s antičkom civilizacijom. Projekt „Šareni trijem“ nastao je iz želje da se u nastavu iz ovog klasičnog jezika unese nova dinamika i da učenici upoznaju klasičnu baštinu tako što će sami u projektnim zadacima istražiti i reinterpretirati pojedine vidove antičke civilizacije i njezine recepcije. Poseban je naglasak projekta na zavičajnoj baštini, odnosno na rimskom nasljeđu na prostoru Hrvatske.

Šareni je trijem (grč. ἡ ποικίλη στοά, hē poikílē stoá) bio portik na sjevernom dijelu atenske agore - središnjeg gradskog trga. Ova izdužena natkrivena galerija s jedne je strane imala zid, a s druge je strane niz stupova pridržavao krov. Unutarnju stranu zida krasila su djela slavnih grčkih slikara i kipara – Mikona iz Atene i Polignota s Tasosa (obojica su stvarala sredinom 5. st. pr. n. e.). Zbog tih je slika ovaj trijem nazvan šarenim. Na ovom je mjestu podučavao slavni grčki filozof Zenon (334.-262.), a njegovo je učenje po stoi (grčka riječ za trijem) nazvano stoicizmom.

Izložba “Šareni trijem” nalazi se i na You Tube kanalu @sarenitrijem4159 na poveznici ovdje.