Novosti

02/06/2023

Grad Pula obilježava Svjetski dan zaštite okoliša i europski Zeleni tjedan

Na brojnim lokacijama građane očekuje bogat program

Grad Pula sudjeluje u obilježavanju 5. lipnja, Svjetskog dana zaštite okoliša u sklopu programa Ujedinjenih naroda te europskom Zelenom tjednu, uz bogat program namijenjen građanima svih dobnih skupina.

Ujedinjeni narodi ovogodišnjom glavnom temom Svjetskog dana zaštite okoliša „Pobijedite zagađenje plastikom“, pozivaju na akciju u borbi protiv velikog ekološkog izazova našeg vremena – zagađenja plastikom.

Grad Pula će povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana zaštite okoliša i europskog Zelenog tjednaorganizirati edukativnu predstavu u Parku grada Graza nazvanu „Recikloman spašava budućnost“ koju izvodi Teatar Naranča. Predstava je edukativnog karaktera te, uz puno pjesme i humora, djeci približava problematiku otpada, odnosno nudi im rješenje. Predstava „Recikloman spašava budućnost“ će se održati u Parku grada Graza u ponedjeljak, 5. lipnja u 9:30 sati.

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša u ponedjeljak, 5. lipnja   Grad Pula organizira i sljedeće aktivnosti:

•  Trg Portarata, od 9:00 do 10:15 sati, radionice i izložbe za djecu predškolske i školske dobi u kojem će sudjelovati OŠ Monte Zaro, OŠ Centar te Dječji vrtić - Scuola dell’infanzia Rin Tin Tin Pula-Pola. Predviđeno je izlaganje dječjih crteža, predstavljanje projekta „Navike okreni, promjenu pokreni“, te podjela bojanki djeci i sadnica mediteranskog bilja građanima.

•  Urbani vrtovi na Gregovici, od 19:00 do 20:00 sati, edukacija o važnosti očuvanja bioraznolikosti i važnosti solitarnih pčela - oprašivača, uz postavljanje kućice/hotela za kukce. Predviđeno je i predavanje Romana Maglića korisnicima urbanih vrtova te ostalim zainteresiranim građanima uz podjelu sadnica mediteranskog bilja, lavande, ružmarina i smilja.

• Kako bi ozelenili naš grad i sačuvali četrdeset novo posađena stabla, Pula Herculanea će postaviti floraworld vreće za navodnjavanje mladih stabala u cilju očuvanja od suše.

Plastika ima mnogo vrijednih namjena, ali smo postali previše ovisni o plastici za jednokratnu upotrebu, što ima ozbiljne posljedice za okoliš. Širom svijeta se svake minute kupuju milijuni plastičnih boca za piće, a svake godine koristimo do pet trilijuna jednokratnih plastičnih vrećica. Gledajući sveukupno, 50 % plastike koju koristimo je jednokratno korištena.

Uz to, gotovo trećina plastične ambalaže koju koristimo ne uđe u sustav sakupljanja i završi začepljivanjem gradskih ulica i zagađenjem prirode. Svake se godine do oceana dođe oko 13 milijuna tona plastičnog materijala koji ugrožava život u moru. Prije nego se plastika u oceanu raspadne, mogu proći i stotine godina.

Svatko od nas može mnogo učiniti da se smanji zagađenje plastikom – i ne samo na Svjetski dan okoliša. UN tako predlaže da restorane čiji smo česti gosti zamolimo da prestanu upotrebljavati plastične slamke, na posao donesemo vlastitu šalicu za kavu, u kupovinu nosimo svoje torbe za kupnju, odbijemo plastični pribor za jelo i pokupimo plastiku na koju naiđemo u sljedećoj šetnji (ulicom, parkom, šumom, obalom).

Grad Pula obilježava i europski Zeleni tjedankoji će se diljem Europe održati između 3. i 11. lipnja 2023. godine. U tom će se razdoblju održati brojne aktivnosti kojima se želi približiti ekološka politika Europske unije. Cilj je ohrabriti pojedince, zajednice i organizacije da poduzmu snažnije djelovanje u budućnosti kako bi zaštitili, sačuvali i obnovili okoliš za sadašnje i buduće generacije, uz stalno promicanje održivog razvoja. Glavna konferencija će se održati u Bruxellesu, od 6. do 7. lipnja, a u skladu s Godinom vještina, partnerski događaji će se 2023. godine fokusirati na teme vještina za održive, otporne i socijalno pravedne zajednice.