Novosti

02/06/2023

U Puli obilježen Međunarodni dan roditelja

Promicanjem vrijednosti roditeljskih uloga u očuvanju zdravog i perspektivnog društva promičemo razvoj zdravih okolina, zajednica i sustava te osiguravamo njihovu održivost

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana roditelja, zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić posjetila je odgojnu skupinu Latica, predškolske ustanove Dječji vrtić Mali svijet. Tim povodom, predškolska grupa osmislila je i izradila kreativni kutak na temu Zašto su nam roditelji važni.

„Međunarodni dan roditelja obilježava se s namjerom da se naglasi važnost roditelja koji se nesebično, predano, vlastitim primjerom i kontinuiranim zalaganjem svakodnevno trude ulagati u razvoj i zaštitu najmlađih članova društva te time naglašavamo važnost roditeljske uloge“, kazala je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić, koja se ovom prigodom družila sa predškolskom djecom i razgovarala s njima o tome zašto su im roditelji važni.

Istoga dana, savjetnica realitetne terapije i licencirana voditeljica preventivnih programa za roditelje “RASTIMO ZAJEDNO” Jelena Pereša iz Obiteljskog centra u Puli, održala je interaktivno predavanje za roditelje u Osnovnoj školi Kaštanjer. Prisutne je pozdravila ravnateljica Nada Crnković te Lena Radunić iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule, koja je predstavila aktivnosti Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule te različitih aktivnosti koje Grad kao nositelj titule Grad prijatelj djece provodi u suradnji sa odgojno obrazovnim ustanovama čiji je osnivač, a imaju za cilj unapređenje kvalitete života djece i mladih u Puli.

Jelena Pereša se u svom izlaganju osvrnula na različite izazove roditeljstva u današnjem vremenu u kojem se odgajaju nove generacije. Predstavila je program Rastimo zajedno koji roditeljima nudi pomoć u kreiranju poticajnog i osnažujućeg okruženje kroz koje bolje upoznaju sami sebe kao roditelji te jačaju roditeljske stavove i vještine usmjerene na dobrobit djeteta i roditelja. Navela je i ključne zadatke roditelja, da brinu o sebi, o djetetu i odnosu s djetetom. Također, naglasila je važnost komunikacije, kontinuirane gradnje odnosa i suradnje sa svim akterima koji sudjeluju u odgoju djece i mladih. Pojasnila je sudionicima da je svaka obitelj specifična, svaki pojedinac različit, a da je ključna uloga odraslih graditi odnos sa svojom djecom i prioritiziranje pravih vrijednosti u izgradnji odnosa.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je u svojoj rezoluciji iz 2012. godine 1. lipnja Svjetskim danom roditelja. Promicanjem vrijednosti roditeljskih uloga u očuvanju zdravog i perspektivnog društva promičemo razvoj zdravih okolina, zajednica i sustava te osiguravamo njihovu održivost.