Novosti

06/06/2023

Numizmatička zbirka Frane Radića” u “Prozoru u prošlost” u Arheološkom muzeju Istre

U izlogu prostora C4 od 6. lipnja od 26. rujna

„Numizmatičku zbirku Frane Radića“, autorice Erike Trbojević svi će zainteresirani moći pogledati u “Prozoru u prošlost” od 6. lipnja od 26. rujna ove godine.

Frano Radić rođen je 1857. godine u Bolu na Braču. U životu je imao mnogo vokacija te je ostao upamćen kao polihistor, pedagog, arheolog, prevoditelj i prosvjetar. Pula ga pamti kao velikog numizmatičara čija se numizmatička zbirka danas čuva u Arheološkom muzeju Istre.

U povodu 70. godišnjice donacije njegove zbirke Muzeju, Arheološki muzej Istre predstavlja nekoliko najljepših primjeraka iz njegove kolekcije u vitrini u Carrarinoj 4 u Puli.

Numizmatička zbirka Frane Radića je za njegova života brojila oko 2000 primjeraka. Bila je to impozantna kolekcija grčkog, rimskog, bizantskog, srednjovjekovnog, mletačkog, dubrovačkog i austrijskog novca. Godine 1953. Radićeve kćeri donirale su dio zbirke Arheološkom muzeju Istre i na taj način obogatile muzej s 280 novih numizmatičkih nalaza. Zbirku odlikuju raznovrsni kovovi među kojima su iznimno brojni rimski i venecijanski primjerci, a posebno se ističe novac Dubrovačke Republike; inače vrlo rijedak pronalazak na području Istre kada govorimo o sustavnim istraživanjima.

Ovom prigodom posjetitelji će, uz spomenuti novac Dubrovačke Republike, moći pogledati novac grčkih polisa, rimski novac, te rane primjere mletačkog novca iz ove nevjerojatno bogate kolekcije. Kolekcije koja je ujedno i podsjetnik važnosti donacije arheološkog materijala muzejima koji ga mogu valorizirati i predstaviti široj publici.