Novosti

09/06/2023

Pula Herculanea uputila u javno savjetovanje prijedlog novog Cjenika javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada

Pula Herculanea je u skladu s odredbama Zakona o gospodarenju otpadom 7. lipnja 2023. godine uputila u javno savjetovanje prijedlog novog Cjenika javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada, a koje je otvoreno za javnost u narednih 30 dana od datuma objave.

Novim prijedlogom cjenika Pula Herculanea usmjerena je nastavku procesa stabilizacije i dugoročne održivosti poslovanja te unaprjeđenja pružanja usluge gospodarenje komunalnim otpadom, kao i osiguranja kontinuiteta investicijskog ciklusa u nadogradnju sustava gospodarenja otpadom, a sve u cilju ispunjenja europskih direktiva o gospodarenju otpadom i definiranih nacionalnih ciljeva.

Regulacija i prilagodba Cjenika potrebna je obzirom na značajne promjene poslovnog okruženja kao posljedice promjena u makroekonomskom, kao i na činjenicu da se iz navedenog financira dio troškova pružanja usluge nabave i održavanja opreme za prikupljanje otpada, njegov prijevoz i obrada, kao i troškovi koji su nastali radom reciklažnog dvorišta i mobilnog reciklažnog dvorišta gdje se otpad zaprima bez naknade. Uz navedeno, iz ovog izvora financira se i usluga prijevoza i obrade glomaznog otpada koji se prikuplja u okviru javne usluge, kao i troškovi vođenja propisanih evidencija i izvješćivanja u svezi s javnom uslugom, troškovi zbrinjavanja selektivnog otpada i rad djelatnika tvrtke.

Novim Cjenikom, a koji je u procesu javnog savjetovanja, mijenjaju se iznosi obvezne minimalne javne usluge za korisnike kućanstvo i korisnike koji nisu kućanstvo, mijenja se obračun varijabilnog dijela računa za korisnike kućanstvo, povećava se popust na korištenje reciklažnog dvorišta, smanjuje se obračunski volumen za korisnike kućanstva i ne kućanstva koji koriste zajednički spremnik koji nije individualiziran gdje digitalni sustav evidencije nije u funkciji, te se popusti na obračun javne usluge za korisnike koji nisu kućanstva izmjenjuju sa četiri na tri kategorije.

Važno naglasiti kako je Pula Herculanea dio troškova koji su prethodno navedeni radi primjene načela „onečišćivač plaća“ prebacila u varijabilni dio cijene. Također sam Zakon navodi kako omjer cijene za količinu predanog miješanog otpada i cijene obvezne minimalne javne usluge u cijeni javne usluge mora biti odmjeren na način koji će osigurati obavljanje javne usluge na kvalitetan, postojan i ekonomski učinkovit način, izbjegavajući neopravdano visoke troškove, u skladu s načelima održivog razvoja, zaštite okoliša, javnost rada i onečišćivač plaća, kako bi se osiguralo i poticalo odvojeno sakupljanje otpada.

Prijedlog novog Cjenika moguće je pronaći na web stranici tvrtke Pula Herculanea, a prijedlozi u sklopu javnog savjetovanje se do isteka predviđenog roka mogu poslati poštanskom pošiljkom ili osobno na adresu sjedišta Društva: PULA HERCULANEA d.o.o., Trg 1. istarske brigade 14, 52100 Pula ili u elektroničkom obliku na e-mail adresu info@herculanea.hr.