Novosti

12/06/2023

Zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul položio vijenac na spomenik palim mađarskim vojnicima u Prvom svjetskom ratu

Zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul prisustvovao je polaganju vijenaca na spomeniku palim mađarskim vojnicima na Mornaričkom spomen-groblju u organizaciji Veleposlanstva Mađarske u Republici Hrvatskoj. Zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul vijenac je položio s predstavnicima Istarske županije, Ministarstva obrane Republike Mađarske, Ministarstva obrane i Hrvatske ratne mornarice Republike Hrvatske, Demokratske zajednice Mađara Hrvatske i Udruge Mađara za Istru.

Prigodnim su se govorima prisutnima obratili veleposlanik Mađarske u Zagrebu dr. Csabo Demcsák i saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine i predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske Róbert Jankovics, prisjetivši se prošlosti kada su tijekom Prvog svjetskog rata prilikom potonuća broda Szent István prije 105 godina mađarski vojnici zajedno s hrvatskim suborcima izgubili živote.

Spomenik je postavljen na Mornaričkom spomen-groblju 2017. godine u znak sjećanja i na spomen mađarskim mornarima, žrtvama iz Prvog svjetskog rata, a nakon što je mađarski parlament 10. lipnja proglasio danom sjećanja na mađarske pripadnike ratne mornarice te zatražio od Vlade da u spomen na poginule mađarske pripadnike ratne mornarice tijekom Prvoga svjetskog rata podigne spomenik na Mornaričkom spomen-groblju u Puli.