Novosti

12/06/2023

Gradu Puli su odobrena maksimalna dva URBACT projekta

Za projekt stvaranja boljeg okruženja za startup-ove, te projekt regeneracije javnog prostora uz sudjelovanje mladih

Grad Pula se po prvi put uključio u URBACT program putem javnog poziva mreže za planiranje, s ciljem umrežavanja s drugim europskim gradovima.

Ukupno je odobreno trideset URBACT mreža za cijelo područje obuhvata. Mreže odobrenog URBACT IV programa su sastavljene od 252 pojedinačna partnera iz 28 europskih država, pri čemu je šest hrvatskih gradova Pula, Zagreb, Zadar, Šibenik, Dubrovnik i Osijek zastupljeno u deset mreža od kojih je Grad Pula prisutan u čak dvije mreže, a to je ujedno i maksimalan broj mreža u kojem pojedinačan partner može biti.

Mreža C4TALENT(gradovi za talente) namijenjena je stvaranju boljeg okruženja za startup i tvrtke za privlačenje i zadržavanje talenata kako bi se umanjio učinak odljeva mozgova u velika središta. Nositelj projekta je općina Nyíregyháza, a ostali partneri su općine i gradovi Rzeszów, Alytus, Alghero, Pula, Kessarani, Roeselare, Vilanova i la Geltrú i Varberg. Ukupan odobren budžet projekta za C4TALENT mrežu je 773.788,46 eura, od čega budžet Grada Pule iznosi 72.703,56 eura, a 80 posto su bespovratna sredstva.

Mreža Re-Genodobrena je s namjerom regeneracije napuštenog ili nekorištenog javnog prostora kroz integrirana urbana sportska središta uz sudjelovanje mladih građana. Prostori će se pretvoriti u zelene zajedničke prostore kako bi privukli i osposobili nove generacije mladih građana za kooperativnije i održivije modele participativnog upravljanja. Nositelj projekta je grad Verona, koja je ujedno i grad pobratim Grada Pule, a ostali partneri su Centar za poslovne inovacije u Albaceteu, općine Daugavpilsa, Vila Do Conde, Dobrich, Lezha, gradovi Milano i Pula te Kapodistriaki Development S.A. Ukupan odobren budžet mreže Re-Gen je iznosi 780.782.50 eura, od čega je Gradu Puli odobreno 74.660.00 eura, a 80 posto su bespovratna sredstva.

Grad Pula, zajedno sa ostalim gradovima iz mreža, spreman je na međusobnu suradnju, razvoj i provedbu integriranih akcijskih planova za rješavanje vlastitih lokalnih izazova. Teme odobrenih mreža usklađene su s kohezijskom politikom EU i pridonijet će ostvarivanju glavnih ciljeva.