Novosti

14/06/2023

Gradonačelnik Filip Zoričić primio Žensku klapu Valovi iz Argentine

U sklopu manifestacije Glazba i grad – Na ulicama i trgovima na Portarati održan koncert klape Valovi i pulske klape Teranke

Gradonačelnik Filip Zoričić primio je članice Ženske klape Valovi iz Argentine u srijedu, 14. lipnja 2023. godine u pulskoj Komunalnoj palači, nakon njihovog zajedničkog koncerta s klapom Teranke kojeg su održale na Trgu Portarata u sklopu manifestacije Glazba i grad – Na ulicama i trgovima. U pratnji klape Valovi bila je Barbara Buršić u ime Hrvatske matice iseljenika, koja je organizator njihove turneje u Hrvatskoj.

„Želim vam izraziti dobrodošlicu u Pulu grad kulture, čija je tritisućljetna povijest obilježena mnogim značajnim događajima. Veseli me što ste odlučili s Ženskom klapom Teranke održati zajednički koncert na pulskoj Portarati i tako započeti svoj jadranski dio turneje. Čestitam vam što čuvate hrvatsku kulturnu baštinu, njegujete izričaj a capella i promovirate svoju domovinu u dalekoj Argentini“, poručio je gradonačelnik Zoričić.

Klapa Valovi održavaju hrvatsku turneju od 11. do 18. lipnja 2023. godine u organizaciji Hrvatske matice iseljenika. Nakon nastupa na Susretu klapa Hrvata izvan Hrvatske u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu dana, 11. lipnja nastupale su u Samoboru 12. lipnja. Jadranski dio turneje započele su u Puli u utorak, 13. lipnja nastupom s klapom Teranke. Slijedeći nastup očekuje ih već 15. lipnja s klapom Vejanke u Frankopanskom kaštelu u Krku, a dana, 17. lipnja nastupaju s klapama Animae Arbae, Krijanca i Četiri kampanela na Rabu.

Ženska klapa Valovi osnovana je 2002. godine u Buenos Airesu, gdje djeluje u okviru hrvatske zajednice. Većina članica pripada drugoj generaciji hrvatskih iseljenika te govori hrvatski jezik. Jedina su ženska klapa u Argentini. Najveći dio repertoara sadrži obrade izvornih napjeva čime su dale doprinos očuvanju naše kulturne baštine, a izvode pjesme i popularne skladbe na hrvatskom, španjolskom i engleskom jeziku. Objavile su dva CD-a, „Valovi uživo“ 2011. i „Dobre djevojke“ 2015. godine. Organizirale su Prvi susret klapa u Argentini 2017. godine. Surađuju i s maestrom Joškom Ćaletom, Festivalom dalmatinskih klapa u Omišu gdje su nastupale 2019. godine na Večeri klapa iz iseljeništva. Klapa Valovi odlikovana je Poveljom Republike Hrvatske 2018. godine.