Novosti

15/06/2023

Promocija monografije Monkodonja 4 u Svetim srcima

U organizaciji Arheološkog muzeja Istre održat će se promocija monografije Monkodonja 4, u utorak, 20. lipnja u 12 sati u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca, a knjigu će predstaviti Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu.

U četvrtom i posljednjem svesku o Monkodonji, gradinskom naselju smještenom 5 kilometara od Rovinja, objavljeni su rezultati iskopavanja četiriju tumula na susjednom brdu Mušego. Detaljno su prikazani tumuli/nadgrobni humci – način njihove gradnje i običaji pokapanja, zajednički kako Istri, tako zapadnom Balkanu, kao i sitni nalazi iz tih tumula, te kompletan katalog svih dosad istraženih brončanodobnih tumula u Istri i njihova tipologija.

O rezultatima ovih istraživanja do sad su objavljene već tri monografije: u prvoj knjizi Monkodonja 1 obrađeni su i predstavljeni arhitektura, građevine i unutarnja organizacija naselja, u drugoj, Monkodonja 2, keramika te u trećoj Monkodonja 3 sitni nalazi kao što su krušni idoli, metalni i koštani predmeti, kućni lijep i drugi glineni elementi građevina te životinjski i ljudski koštani ostaci.

Arheološka istraživanja na Mušegu provedena su u razdoblju između 2006. i 2009. godine, jednim dijelom paralelno s istraživanjima naselja na Monkodonji. Projekt Monkodonja odvijao se pod vodstvom dr. sc. Kristine Mihovilić, prof. dr. dres.h. c. Bernharda Hänsela i prof. dr. sc. Bibe Teržan, u partnerstvu Arheološkog muzeja Istre u Puli, Instituta za prapovijesnu arheologiju Slobodnog sveučilišta u Berlinu, Arheološkog odjela Filozofskog fakulteta u Ljubljani i uz sudjelovanje Zavičajnog muzeja grada Rovinja.

Ta su istraživanja donijela nove spoznaje o gradini Monkodonji, poboljšala uvid u brončanodobnu gradinsku kulturu Istre te njezine veze s istočnomediteranskim i srednjoeuropskim prostorom.

Posebna zahvala ide dr. sc. Kristini Mihovilić, koja nas je zauvijek napustila početkom rujna 2022. godine. Kristina je bila jedna od temeljnih istraživačica projekta, a na realizaciji ove monografije radila je doslovno do posljednjih dana svog života, i posao je dovršila. Monkodonja 4 dio je serije Monografije i katalozi Arheološkoga muzeja Istre, svezak broj 37.