Novosti

15/06/2023

Jedan od najrespektabilnijih kazališnih umjetnika s ovih prostora Matija Ferlin preuzima umjetničko vodstvo Istarskog narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula 1. srpnja 2023. godine

Jedan od najrespektabilnijih kazališnih umjetnika s ovih prostora Matija Ferlin od 1. srpnja 2023. godine preuzima umjetničko vodstvo Istarskog narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula.

„Zadovoljan sam što se naš svestrani i višestruko nagrađivani koreograf, izvođač, redatelj i dobitnik Nagrade hrvatskog glumišta Matija Ferlin vraća u Pulu. I ubuduće ćemo raditi na tome da se mladi i stručni talenti, poput Matije, vrate u naš grad. Ovime jasno pokazujemo da Pulu vidimo i razvijamo u pravcu europskog kulturnog grada“, poručio je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Pročelnica Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva Emina Popović Sterpin rekla je kako, nakon dugog priželjkivanja i uloženog truda da se naš svjetski priznati plesni, kazališni i svestrani umjetnik Matija Ferlin „vrati” prvenstveno djelovati u svome gradu, danas možemo potvrditi da se taj kulturološki san obistinio.

„Njegovim dolaskom na mjesto umjetničkog voditelja INK, Grad Pula dobiva neiscrpan vrhunski umjetnički talent i spiritus movens koji će, sigurni smo, u gradsku kazališnu kuću donijeti pregršt pozitivnih, inovativnih i kreativnih promjena. Čestitam Matiji od srca i želim mu puno uspjeha u radu!”, dodala je pročelnica Popović Sterpin.

Na prigodnoj sjednici Kazališnog vijeća, održanoj 14. lipnja, ravnateljica Gordana Jeromela Kaić, predstavila je odluku o imenovanju Matije Ferlina umjetničkim voditeljem u mandatnom razdoblju od 2023. do 2026. godine.

Matija Ferlin jedan je od laureata posebnog priznanja gradonačelnika Pule Filipa Zoričića za značajan doprinos razvoju kulture i ugleda Grada Pule postignutim iznimnim uspjehom za najbolja umjetnička ostvarenja iz područja plesne umjetnosti, koja su dodijeljena na ovogodišnjoj Svečanoj sjednici Gradskog vijeća 5. svibnja.

Nakon što je u studenome 2022. godine dobio Nagradu hrvatskog glumišta, gradonačelnik i resorna pročelnica za kulturu Emina Popović Sterpin za Ferlina su upriličili prigodan prijem u pulskoj Komunalnoj palači.

Rođen 1982. u Puli,Matija Ferlin nagrađivani je koreograf, redatelj i izvođač. Završio je Školu za razvoj novog plesa (School for New Dance Development) u Amsterdamu, a kasnije živio i radio u Berlinu i Torontu. Nakon povratka u Pulu, posvećuje se istraživanju i reartikulaciji različitih koncepata izvedbene umjetnosti. Stvara solo te grupne predstave u kojima surađuje s plesačima i glumcima. Autor je niza uspješnih predstava poput Sad Sam Lucky, Sad Sam Almost 6, Nastup, Mi smo kraljevi a ne ljudi, Staging a Play: Antigone, Staging a Play: A Glass Menagerie, Staging a Play: Tartuffe, Sad Sam Matthäus s kojima je ostvario niz zapaženih međunarodnih gostovanja i nagrada. Nastupao je na festivalima u Europi i Americi, kao što su ImPulsTanz u Beču, Spider Festival u Lyonu, Young Lions i Gibanica u Ljubljani, X-YU festival u New Yorku, Rhubarb Festival u Torontu, Contemporary Dance Festival u Bogoti, Kunstenfestivaldesartes u Brussellsu, Festival TransAmériques u Montrealu, Actoral u Marseilleu, Bitef u Beogradu, Mess u Sarajevu, Infant u Novom Sadu. Surađivao je s brojnim koreografima, redateljima, vizualnim umjetnicima, glazbenicima i dramaturzima među kojima su i Mateja Koležnik, Ivica Buljan, Maja Delak, Goran Ferčec, Christophe Chemin, Ame Henderson, Sasha Waltz, Mauricio Ferlin, Jasna Žmak, Alen i Nenad Sinkauz i mnogi drugi.

Za Istarsko narodno kazalište, prvi profesionalni autorski rad, realizirao je 2007. godine predstavom Drugo za jedno, a do danas niz produkcija/koprodukcija i partnerskih projekata koji su pobudili veliki interes kulturne javnosti, publike i ostvarili prestižne nagrade i priznanja:  Samice, Istovremeno drugi, Zajedno na kvadrat, Out of season.