Novosti

15/06/2023

Osnovna škola Monte Zaro dobila platinasti status međunarodne Eko škole

Škola dosegla trajni status međunarodne Eko škole

U školskom dvorištu Osnovne škole Monte Zaro Pula svečano je podignuta zelena zastava platinastog statusa u četvrtak 15. lipnja 2023. godine, a predstavnicima škole uručena je 7. lipnja 2023. godine na susretu međunarodnih Eko škola u Zagrebu.

Nakon 20 godina provođenja projekta u suradnji s Udrugom Lijepa Naša iz Zagreba koja je predstavnica za Republiku Hrvatsku internacionalne Zaklade za obrazovanje o okolišu (Foundation for enviromental education FEE – www.ecoschools.global) škola je dosegla trajni status međunarodne ekoškole i jedina je osnovna škola u Puli s tim statusom.

Program Eko škola provodi se u više od 70 država, uključuje 56 000 škola i institucija, preko 19 milijuna učenika i 1,4 milijuna učitelja. Program osnažuje mlade da aktivno sudjeluju u očuvanju okoliša i aktivno ga štite.

Na svečanosti podizanja zelene zastave ravnateljica Branka Sironić Buić čestitala je učenicima i djelatnicima doseg platinastog statusa. Uputila je posebne zahvale Gradu Puli koja dvadeset godina pruža podršku, kumovima Eko škole (Herculanei Pula, Turističkoj zajednici Grada Pule, Udruzi Zelena Istra, Vodovodu Pula). Posebna zahvala upućena je i važnim suradnicima škole Tehnomontu Pula koji su nositelji plave zastave već 25 godina.

Tatjani Mandić Bulić, predstavnici Herculanee Pula i predsjednici Eko odbora škole od 2003. godine i Maji Radolović Čalić, učiteljici škole, dugogodišnjoj najaktivnijoj koordinatorici Eko škole također su izrečene posebne zahvale za trud i rad.

U ime gradonačelnika Grada Pule Filipa Zoričića učenicima i djelatnicima čestitala je doseg platinastog statusa pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Elvira Krizmanić Marjanović. Školi su čestitke na provođenju obrazovanja za okoliš uputili osobno i predstavnici Herculanee direktor Robi Fuart i Tatjana Mandić Bulić, u ime Turističke zajednice Robert Slacki, Udruge Zelena Istra Irena Burba te Tehnomonta Jelena Cvek Terlević.

Kratku izvedbu humoristične i poučne ekološke priče u stihovima na čakavskom narječju „Zaro škovacin – eko junačin“, a koju je napisala učiteljica Branka Mošnja izvele su trećašice Pia Cukerić i Mara Stanišić. Uz zvuke roženica koje su „svirile“ sedmašice Lara Sabljak i Angelina Radin zelenu zastavu zajedno su podigli predstavnici učenika prvih i osmih razreda i predstavnica Grada Pule Elvira Krizmanić Marijanović.