Novosti

16/06/2023

Otvorenjem izložbe Ireland and the Birth of Europe službeno započeo Bloomsday 2023. u Puli

U četvrtak. 15. lipnja 2023. godine je u Gradskoj knjižnici i čitaonici službeno započeo Bloomsday 2023. otvorenjem izložbe Ireland and the Birth of Europe (Irska i rođenje Europe) koju je otvorio veleposlanik Republike Irske u Hrvatskoj Nj.E. Ruaidhri Mark Dowling.

Izložba detaljno prikazuje povijest Irske te je posvećena znanstvenicima i misionarima, a dosad je osim Irske, gostovala i u Mađarskoj, Njemačkoj, Bugarskoj, Japanu i SAD-u.

Veleposlanik je izrazio zadovoljstvo suradnjom sa svim dionicima projekta te povukao paralelu između ulaska Irske u Europsku uniju prije 50 godina i Hrvatske prije 10 godina, što bi Joyce i njegov Bloom zasigurno podržavali.

Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Nadia Bužleta istaknula je kako je ova izložba značajna za prezentiranje Irske široj publici i nastojanju da se europska baština afirmira na cijelom kontinentu.

Direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj zahvalila se veleposlaniku, Gradskoj knjižnici, Filozofskom fakultetu, Kino Valli, Klubu Knjižari Giardini 2 i Gradu Puli na suradnji i organizaciji Bloomsday-a koji se u Puli obilježava od 2012. godine.

Program obilježavanja Bloomsday-a se nastavio u Klubu&Knjižari Giardini 2 predstavljanjem knjige Il giardino d' acqua (Vodeni vrt). Predstavljanjem je moderirao Valter Milovan, a Pagani nas je uveo u svijet zlatnog doba 1922. godine u Parizu na večeri s Proustom i Joyce-om.

Na Portartati je u sinoć održan i performans Ciclope – reverie per luce Valentina Pagliei-ja uz rad vizualne umjetnice Goge Mason. Neobičnim performansom Pagliei i Mason prikazali su 12. poglavlje Uliksa – Kiklop, te su se bavili i aktualnim temama religije, politike i identiteta.

Bloomsday se nastavlja i danas 16. lipnja čitanjem ulomaka iz Uliksa, predavanjima i radionicama u Gradskoj knjižnici i čitaonici, prikazivanjem filma u Kinu Valli i glazbenim programom na Forumu.

Više informacija može se pogledati na stranici www.pulainfo.hr