Novosti

16/06/2023

Obilazak broda talijanske Obalne straže "Aurelio Visalli" u pulskoj luci u srijedu 21. lipnja

Brod će 21. lipnja od 10 do 12 sati te od 15 do 18 sati biti otvoren za posjete građanstva bez obveze prethodne najave na Riječkom gatu

Dana 19. lipnja 2023. godine u pulsku luku uplovit će CP422 Aurelio Visalli novi brod talijanske Obalne straže, porinut 13. prosinca 2022 godine. Radi se o trećem brodu klase nazvane Angeli del Mare, a obavlja sve zadaće pomorske policije kao i zadaće potrage i spašavanja na moru. Ovaj samoispravljajući nepotopni patrolni brod ističe se odličnim maritivnim sposobnostima, te se može koristiti i u posebno kritičnim meteorološkim i morskim uvjetima.

Posjeduje naprednu verziju pogona i suvremene komunikacijske tehnologije, a njegov zapovjedni i kontrolni centar omogućavaju veću autonomiju, veće smještajne kapacitete i bolje logističke uvjete za posadu i spašene putnike, s ukupnim kapacitetom od 150 osoba i 10 članova posade. Ukupna dužina broda je 33,60 metra.

U utorak, 20. lipnja 2023. godine u 11.00 sati  Generalni konzulat Republike Italije u Rijeci organizira tiskovnu konferenciju i obilazak ovog najmodernijeg broda talijanske Obalne straže koji će biti privezan na sjevernom dijelu Riječkog gata u Puli.  Goste će dočekati zapovjednik broda Andrea Graziani. Obilasku broda prisustvovati će: Generalni konzul Republike Italije u Rijeci Davide Bradanini, zamjenica župana Istarske županije Jessica Acquavita zamjenik gradonačelnika Grada Pule Bruno Cergnul,zamjenik zapovjednika 2 divizijuna Obalne straže RH, kao i predstavnik Obalne straže RH / HRM-a kapetan fregate Anđelko Škare, predstavnik Policijske uprave Istarske, predstavnik Lučke Uprave Pula, predstavnik Lučke kapetanije Pula, počasni konzul Italije u Puli Tiziano Sošić, predsjednik Skupštine Talijanske Unije Paolo Demarin, predsjednik Com.It.Es.-a u Hrvatskoj Federico Guidotto i predsjednica Zajednice Talijana u Puli Tamara Brussich.

U srijedu, 21. lipnja 2023. godine, brod će u vremenu od 10:00 do 12:00 sati te od 15:00 do 18:00 sati biti otvoren za posjete građanstva bez obveze prethodne najave.

U četvrtak, 22. lipnja 2023. godine, predviđeni su obilasci broda u organiziranim grupama samo za članove Zajednica Talijana u organizaciji Talijanske Unije, uz prethodnu najavu.

Brod Aurelio Visalli ostaje usidren u pulskoj luci do subote, 24. lipnja 2023. godine.