Novosti

21/06/2023

Grad Pula domaćin sjednice Zajednice studentskih centara

Ravnatelji 13 hrvatskih studentskih centara borave u Grad Pulu gdje se održala sjednica Zajednice studentskih centara. Tom ih je prigodom u pulskoj Komunalnoj palači 20. lipnja 2023. godine primio zamjenik gradonačelnika Grada Pule Bruno Cergnul.

Zamjenik gradonačelnika pozdravio je ravnatelje u ime grada Pule, gradonačelnika Filipa Zoričića i svoje osobno te zaželio da se dobro osjećaju u Puli koja ima što pokazati.

„Drago mi je što ste odabrali da se sjednica Zajednice studentskih centara održi upravo u Puli. Svjesni smo važnosti ulaganja u obrazovanje, visoko školstvo, mlade. Cilj nam je privući što više studenata u Pulu i osigurati im razloge za ostanak u Puli. To je pravac koji smatramo ispravnim i u kojem idemo“, rekao je zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul te zaželio svima da ponesu lijepe uspomene iz Pule i vratite se ponovo u Pulu.

Predsjednik Zajednice studentskih centara Nenad Milijaš zahvalio je na gostoprimstvu zamjeniku gradonačelnika, Gradu Pulu i pulskom Studentskom centru.

„Vjerujem da smo svi svjesni koliko standard i razvoj visokog školstva znači za studentsku zajednicu. Bez mladih nema života ni u jednom gradu. Upravo je visoko školstvo garant da ćete mlade dovući u svoju sredinu, a onda da će oni i ostati. Oni su žila kucavica svakoga grada i grad bez kampusa je osuđen na propast. Vi imate dobru perspektivu u Puli, u što smo se ovdje i uvjerili, te dajemo podršku vašem studentskom centru za nove programe“, rekao je Nenad Milijaš.

Zajednica studentskih centara je sporazumno udruženje svih studentskih centara u Republici Hrvatskoj koja ima za cilj zajedničko rješavanje pitanja vezanih uz djelatnost studentskih centara. Ukupno je 13 članica odnosno studentskih centara, uz najveće Zagreb, Split, Rijeku i Osijek, tu su Varaždin, Pula, Zadar, Dubrovnik, Šibenik, Slavonski Brod, Karlovac, Požega i Sisak. Zajednica djeluje 11 godina. Svo vrijeme njen je predsjednik Nenad Milijaš, ravnatelj Studentskog centra Varaždin, a potpredsjednik je Marko Potrebica, ravnatelj Studentskog centra Dubrovnik.

Djelatnosti ovih ustanova se podudaraju, a usmjerene su na osiguravanje kvalitetnog studentskog standarda, osobito u dijelu organizacije studentske prehrane, smještaja studenata, posredovanja u zapošljavanju studenata, te zadovoljavanja kulturnih i sportskih potreba studenata. U tom smislu imaju interes za zajedničkim nastupom prema trećim osobama pod nazivom Zajednica studentskih centara Republike Hrvatske.

Studentski centar Pula u ovakvom sastavu djeluje od 1. srpnja 2015. godine. Tada je Pula, ali i Istra, dobila svoj prvi studentski dom za smještaj 136 studenata. Prošle godine su sredstvima iz strukturnih fondova EU-a izgrađena još dva nova paviljona i kapacitet je značajno povećan. Sada Pula nudi smještaj za 384 studenata. Studenti se smještaju temeljem natječaja, a sukladno Pravilniku kojeg donosi Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Uz smještaj je tada otvoren i prvi suvremeno opremljen studentski restoran i pizzerija, a 2022. godine u sklopu novih paviljona otvoren još jedan manji restoran Kužinica.

U sklopu centra djeluje Student servis za posredovanje u zapošljavanju studenata. Sve je više studenata koji se tijekom studija odlučuju za rad. Tijekom godine u pulski se servis učlani više od 3.000 studenata, a surađuju s više od 1.500 poslodavaca iz cijele Hrvatske.