Novosti

23/06/2023

U sklopu EU projekta "Pulski vrtići za sretnije odrastanje" podijeljene potvrde polaznicima radionica o zdravoj prehrani djece

U sklopu projekta „Pulski vrtići za sretnije“ odrastanje u Diopter – otvorenom učilištu Pula održana je svečana podjela potvrda o sudjelovanju na radionicama, a kojoj se odazvala i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule Ivana Sokolov.

U opuštenoj atmosferi Učilišta i edukacijskoj kuhinji pulske Tržnice deset polaznica pulskih gradskih vrtića, Malog svijeta i Rin Tin Tina imalo je prigodu razmjenjivati iskustva i znanja u pripremi obroka djeci vrtićke dobi te pohađati sljedeće edukativne radionice:

2. svibnja - „Izazovi u slaganju jelovnika i pripremi hrane za djecu s posebnim prehrambenim potrebama“

9. svibnja - „Priprema uravnoteženih obroka za djecu predškolske dobi“

16. svibnja - „Upotreba začinskog bilja i začina u prehrani djece“

23. svibnja - „ Izrada zdravih međuobroka“ – priprema nutritivno bogatih i uravnoteženih slatkih i slanih jela koji mogu biti cjeloviti međuobroci

29. svibnja - „Praćenje unosa važnih hranjivih tvari“

U srijedu, 21. lipnja 2023. godine, uz podjelu potvrda, obilježili su završetak ovog vrijednog projekta, zahvalili predavačima i podijelili knjižice najuspješnijih i najprihvaćenijih recepata koji su se spominjali i kreirali tijekom radionica.

Radionice su vodili uspješni predavači na području nutricionizma, medicine, kuharstva i prehrambene tehnologije, a organizirana je i serija interaktivnih radionica na teme zdrave prehrane djece u pulskim vrtićima.

Grad Pula je nositelj projekta „Pulski vrtići za sretnije“ u partnerstvu s institucijama predškolskog obrazovanja kojima je osnivač, odnosno dječjim vrtićima Mali svijet, Pula i Rin-Tin-Tin.

Svrha projekta " Pulski vrtići za sretnije odrastanje - pružanje usluge odgoja i obrazovanja u produljenom radnom vremenu vrtića na području Grada Pule" je osiguravanje programa ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u produljenom radnom vremenu vrtića, radi usklađivanje poslovnih i obiteljskih obveza roditelja, odnosno uspješnijeg balansiranja između suvremenih potreba tržišta rada i obiteljskog života.

Opći cilj projekta omogućiti bolju ravnotežu poslovnog i obiteljskog života obitelji s djecom uključenom u programe ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u vrtiću, a specifični ciljevi projekta su produljenje radnog vremena vrtića, unaprjeđenje kvalitete postojećih usluga vrtića, uvođenje novih (besplatnih) programa, usavršavanje zaposlenika odgojno-obrazovnih programa kroz nova profesionalna znanja i vještine za tri vrtića na području Grada Pule.

Ciljne skupine su 80 polaznika vrtića koji će koristiti nove usluge, obitelji min 80 polaznika vrtića čija će svakodnevnica imati uravnotežene obveze i usklađen obiteljski život s radnim obvezama, 10 zaposlenika/ca vrtića koji će unaprijediti svoja znanja i vještine te pružati kvalitetne usluge djeci pri korištenju produženog radnog vremena vrtića.

Projekt se u cijelosti financira iz Europskog socijalnog fonda, a ukupne je vrijednosti gotovo 385 tisuća eura. Razdoblje trajanja projekta je od 1. srpnja 2021. do 1. prosinca 2023. godine.