Novosti

23/06/2023

Glazbeni spektakl Elis Lovrić u prepunom parku Monte Zaro

Jučer se u pulskom parku Monte Zaro tražila stolica više, istarska kantautorica Elis Lovrić održala je svoj drugi zaredom koncert pod nazivom Štorija od muziki i kamika koji je privukao brojne posjetitelje svih dobnih uzrasta.

Na samom početku ove glazbene večeri, na samom početku pulskog kulturnog ljeta, „istarska vila“, kako je u narodu od milje zovu, dala je uvodnu riječ i predstavila koncertni program.

Gosti koncerta bili su Leonarda Budija i učenici četvrtog razreda Osnovne škole Šijana.

Prve dvije skladbe izvela je Leonarda Budija, mlada Puljanka iznimnih vokalnih sposobnosti, korisnica Udruge cerebralne paralize Istarske županije. Za ovu priliku odabrala je najveći američki i kanadski hit iz 1983. godine, Every breath you take, koji je za englesku rock grupu The Police napisao Sting te omaž velike Tine Turner Simply the best iz 1991. godine.

Nastavak koncerta protekao je u znaku autorskih pjesama Elis Lovrić. Odabrani glazbeni repertoar, akademska glumica koja govori pet i pjeva na deset jezika, izvela je na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku te labinjonskom dijalektu.

Koncert je otvorila ljubavnom pjesmom Sretno ti bilo, koja je nastala 2006. godine i govori o iznimnoj važnosti ljubavi za život i hrabrosti pojedinca koji se suočava sa svakodnevnim nedaćama te usprkos brojnim preprekama, pozitivno korača kroz život. Zatim je publika mogla uživati u skladbama Pod škalinah, izvedenu na usnoj harmonici i gitari, Škanjet, Brodolom, Ćun se spovedat i Tić (eng. I found my way) prvu pjesmu napisanu na labinjonskom dijalektu. Za pjesmu “Se ti vol”, kanautorica je 2020. godine, na Festivalu dell'Istroveneto, osvojila nagradu za najbolji tekst.

Potom su izvedene dvije pjesme sa znakovitom porukom, sa kojima se Elis Lovrić 2019. i 2020. godine predstavila na Dori. Pjesma All I really want (2019) ili po istrijanski Se ca još željin, govori o tome da čovjeka nikada ne smije biti sram onoga što jest i da uvijek treba poštivati svoje korijene, odnosno put koji ga je izgradilo u osobu kakva je danas. Pjesma Jušto (2020) govori o tome da je u životu potrebno biti okružen ispravnim i poštenim ljudima koji daju energiju za zdravo odrastanje, te sustavno stvarati okruženje koje cijeni prave životne vrijednosti.

Kao iznenađenje za kraj, izvedena je ekskluzivna pretpremijera himne 70. Pulskog filmskog festivala pod nazivom „Film pod zvijezdama“. Glazba i tekst djelo su autorice Elis Lovrić. Himna je proizvela veliko zadovoljstvo i glasan pljesak te opće oduševljenje publike. Govori o tri motiva, djetetu koje uzbuđeno čeka odlazak u Arenu i gledanje svog prvog filma, autorice u ulozi glumice i redateljice koja stvara i daje vrijednost publici kroz umjetničko ostvarenje te autorici kao pojedincu koji sačinjava publiku, najveću vrijednost Pulskog filmskog festivala.

Za kraj, kantautorici su se na bini pridružili učenici četvrtih razreda Osnovne škole Šijana i Leonarda Budija kako bi zajednički izveli skladbu Kanat od mora. Simbolika ove pjesme je što šalje poruku o važnosti i vrijednostima koje grade svakog pojedinca.

Elis Lovrić je po završetku koncerta izjavila da je za nju povratak u ovaj jedinstveni ambijent pod zvijezdama, u neposrednoj blizini pulske zvjezdarnice, velika radost i zadovoljstvo. Ovogodišnji koncert imao je cilj uključiti i mlade glazbenike, ostvarenjem intersektorske suradnje sa učenicima Osnove škole Šijana te vokalisticom Leonardom Budija. Intencija je svake godine održati solsticijski koncert s popratnim tematskim događajima na lokalnom području te nadograđivati koncertni program u skladu s javnim potrebama zajednice.

Zahvalila se Astronomskom društvu Istra Pula na suradnji. Posjetitelji koncerta, nakon završetka programa, mogli su organizirano i besplatno obići Pulsku Zvjezdarnicu. Posebno se zahvalila svim suradnicima koji su bili dio organizacijskog tima i omogućili da se koncert realizira na najvišoj razini te Obrtu za umjetnost A design iz Pule koji potpisuje uređenje parka Monte Zaro i kreaciju umjetnice.

Koncert je realiziran sufinanciranim sredstvima Grada Pule iz Programa javnih potreba u kulturi.