Novosti

26/06/2023

Slovenski veleposlanik Nj. E. Gašper Dovžan u nastupnom posjetu Puli

U sklopu posjeta u Mornaričkom parku održat će se svečanost predstavljanja obnovljene skulpture “Slobodna forma” slovenskog kipara Zmaga Posege

Gradonačelnik Filip Zoričić primio je u ponedjeljak, 26. lipnja 2023. godine u prostorijama Komunalne palače veleposlanika Republike Slovenije u Hrvatskoj Nj. E. Gašpera Dovžana.

Uz riječi dobrodošlice gradonačelnik Filip Zoričić naglasio je važnost uspostavljanja ovakvih kontakata kako bi se potaknula i kasnije razvijala suradnja. Gradonačelnik Zoričić predstavio je pulske strateške projekte s područja gospodarstva, demografije, obrazovanja, socijale, a koji su od velikog značaja kad je riječ o rastu i razvoju grada Pule. Osim navedenog, gradonačelnik je veleposlanika upoznao i s posebnostima, poviješću, znamenitostima, kulturom i ekonomskim značajkama našega grada.

„Pula je grad kulture, otvoren svima. Iznimna mi je čast što ste u posjeti našem gradu s ciljem uspostave novih kontakata i učvršćivanja prijateljskih odnosa. Želja nam je surađivati s vama u području ekonomije, kulture i obrazovanja“, poručio je gradonačelnik Zoričić te pozvao veleposlanika u ponovni posjet Puli.

Veleposlanik Gašper Dovžan preuzeo je mandat prije godinu dana te obilazi i upoznaje značajke svih područja Republike Hrvatske. S pulskim gradonačelnikom razgovarao je o gospodarskoj situaciji na lokalnoj i nacionalnoj razini, europskim fondovima te mogućnostima investiranja. Veleposlanik je istaknuo kako smatra da Pula predstavlja uspješnu i razvijenu sredinu te je izrazio veliko zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom Pule i Slovenije, naglasivši pritom posebnu zahvalnost što se slovenska nacionalnost i kultura na području Pule izrazito poštuje i gaji.

Veleposlanik je u sklopu službenog posjeta Gradu Puli, pozvao gradonačelnika Zoričića na svečanost predstavljanja obnovljene skulpture “Slobodna forma” slovenskog kipara Zmaga Posege, kojoj je skrbnik Slovensko kulturno društvo Istra iz Pule, a koje će se upriličiti danas u Mornaričkom parku u Puli.

Gradonačelnik Zoričić zahvalio je na pozivu te istaknuo da će se rado odazvati, a ujedno je podržao inicijativu Slovenskog kulturnog društva Istra iz Pule, koje je zatražilo skrbništvo nad skulpturom “Slobodna forma”. „Skulptura slovenskog kipara Zmaga Posege, postavljena je u Mornaričkom parku 1983. godine u okviru projekta Pulskih likovnih uspona, i veseli me što će danas obnovljena, očišćena i zaštićena biti javno predstavljena“, zaključio je gradonačelnik Zoričić.