Novosti

28/06/2023

Slavimo arheološku baštinu Irske

Izložba je plod suradnje Državne službe za spomenike Irske, Veleposlanstva Irske i Arheološkog muzeja u Zagrebu, a domaćin je Arheološki muzej Istre

Izložba Slavimo arheološku baštinu Irske otvara se u Puli, u Galeriji C8, u četvrtak 29. lipnja u 12 sati.

Fotografije izložbe prikazuju tridesetak najrelevantnijih arheoloških spomenika, krajolika i povijesnih građevina Irske, koji su izdvojeni iz gotovo 12 tisuća godina ljudskog naseljavanja otoka. Irska arheološka baština privući će vas svojom raznolikošću neobičnih lokaliteta, poput tumula iz Newgrangea gdje pravi doživljaj vjere drevnih ljudi možete iskusiti tijekom zimskog solsticija, zatim slikovitih dvoraca ili udaljenih eremitorija koje su ujedno i holivudske filmske kulise. Nakon izložbe vjerujemo da ćete poželjeti i uživo posjetiti predstavljene lokalitete.

Snimljene fotografije zapis su koji arheolozima predstavlja iznimno vrijedne konzervacijske bilješke za budućnost europske i svjetske baštine, što je i jedna i od nezaobilaznih poruka dvojice autora izložbe: Michaela MacDonagha, glavnog arheologa Državne službe za spomenike Irske, te Johna Lalora, fotografa Državne službe za spomenike Irske.

Izložba je plod suradnje Državne službe za spomenike Irske, Veleposlanstva Irske i Arheološkog muzeja u Zagrebu, a domaćin pulske izložbe je Arheološki muzej Istre. Kustos izložbe je Porin Šćukanec Rezniček.