Novosti

29/06/2023

Zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić primila ravnateljicu Instituta Liszt - Mađarskog kulturnog centra Zagreb

Institut Liszt djeluje kao kulturni odjel Veleposlanstva Mađarske u Zagrebu čiji je cilj približiti i promovirati mađarsku kulturu

Zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva Emina Popović Sterpin, u četvrtak, 29. lipnja 2023. godine u pulskoj Komunalnoj palači primile su ravnateljicu Instituta Liszt - Mađarskog kulturnog centra u Zagrebu Annu Mladenovics. Institut Liszt djeluje kao kulturni odjel Veleposlanstva Mađarske u Zagrebu s ciljem promocije mađarske kulture, a prijem je upriličen radi dogovora suradnje Grada Pule i Instituta Liszt.

„Želim Vam izraziti dobrodošlicu u Pulu grad kulture, čija je tritisućljetna povijest obilježena mnogim značajnim događajima, a veseli me što ste odlučili u našoj multikulturalnoj sredini promovirati mađarsku kulturu. Pula je multietnički grad u kojem je suživot izuzetno važan, a kulturni događaji koji predstavljaju kulturu, jezik i običaje jednog naroda od izuzetnog su značaja za cijelu zajednicu“, poručila je zamjenica gradonačelnika Močenić.

Ravnateljica Instituta Liszt Anna Mladenovics, zahvalila se zamjenici Močenić i pročelnici Popović Sterpin na prijemu i spremnost Grada Pule na suradnju s institutom čiji je cilj približiti i promovirati mađarsku kulturu kroz gastronomiju, koncerte, plesne i kazališne izvedbe, filmove, konferencije i druge kulturne sadržaje.

Institut Liszt – Mađarskog kulturnog centra u Zagrebu bavi se kulturnom diplomatskom djelatnošću. Institut održava odlične odnose s kulturnim institucijama u Hrvatskoj. Od svog osnutka 2014. godine postao je strani kulturni institut koji u Zagrebu predstavlja najatraktivnije kulturno-umjetničke programe i svojim je programima osjetno ojačao povjerenje između hrvatskog i mađarskog naroda, te poštovanje prema mađarskoj kulturi i umjetnosti. Po programu i broju publike najaktivniji je strani kulturni institut u Hrvatskoj.

U 2023. godini institut je ostvario najviše projekata otkada je osnovan. Većina projekata odvija se u Institutu, no gotovo polovica je kod partnera i na lokacijama izvan Zagreba. S obzirom na to da hrvatski kulturni život u ljetnim mjesecima privlači veću publiku na obali, institut planira nastupe mađarskih izvođača na većim hrvatskim festivalima. Institut promovira projekt Veszprém Balaton Europska prijestolnica kulture 2023. godine, a hrvatsko-englesku izložbu o regiji predstavljaju na dvije destinacije izvan Zagreba.