Novosti

29/06/2023

Članovi Zadruge Otvorena Arhitektura i Zadruge za etično financiranje na prijemu kod Gradonačelnika Filipa Zoričića

Članovi zadruga predstavili projekt “Poticanje razvoja zadružnog stanovanja u Hrvatskoj” i publikaciju „Stambene zadruge u suradnji s jedinicama lokalne samouprave“

Gradonačelnik Filip Zoričić primio je u četvrtak, 29. lipnja 2023. godine u Komunalnoj palači članove Zadruge Otvorena Arhitektura Ivana Vadanjela i Zadruge za etično financiranje Ivona Pavlovića, koji su gradonačelniku predstavili projekt “Poticanje razvoja zadružnog stanovanja u Hrvatskoj” i publikaciju „Stambene zadruge u suradnji s jedinicama lokalne samouprave“.

„Pohvalan je vaš trud i rad koji ulažete u promicanje razvoja zadružnog stanovanja i etičnog financiranja u Hrvatskoj te povezivanja stambenih zadruga s jedinicama lokalne samouprave. Grad Pula će vrlo rado podržati vaš projekt kako bi dodatno pomogli, posebno mladima, u rješavanju stambenog pitanja“, poručio je gradonačelnik Zoričić.

Članovi Zadruge Otvorena Arhitektura i Zadruge za etično financiranje naglasili su kako stambene zadruge u mnogim zemljama Europske unije predstavljaju veoma uspješan i dugoročno održiv model priuštivog stanovanja kroz koji građani međusobnim udruživanjem u suradnji s lokalnom samoupravom rješavaju svoje stambeno pitanje.

Zadruga Otvorena arhitektura i Zadruga za etično financiranje već godinama se bave temom stambenih zadruga, a od prosinca 2021. godine u suradnji s gradom Križevcima provode EU projekt “Poticanje razvoja zadružnog stanovanja u Hrvatskoj”. U sklopu projekta tim stručnjaka radi na razvoju organizacijskih, pravnih i financijskih preduvjeta za razvoj stambenih zadruga u Hrvatskoj te se provodi pilot projekt osnivanja stambene zadruge u Križevcima.

Publikacija zadružno stanovanje u suradnji s jedinicama lokalne samouprave govori o mogućnosti rješavanja stambenog pitanja kao jednom od najvažnijih društvenopolitičkih i ekonomskih problema diljem Europe, pa tako i u Hrvatskoj. Zbog drastičnog rasta cijena značajan broj ljudi nema pristup priuštivom i stabilnom stanovanju, a trenutni javni mehanizmi ne uspijevaju otkloniti problem.

U publikaciji je predstavljen model zadružnog stanovanja koji nudi novu i održivu soluciju, te otvara mogućnost drugačije stambene politike. Publikacija iznosi niz načela za izgradnju i korištenje zajedničke stambene zgrade, kao i konkretne korake i detalje bitne za provedbu modela koji je već zaživio u brojnim zemljama zapadne Europe.

Publikaciju je moguće preuzeti na poveznici ovdje.