Novosti

29/06/2023

Završen europski projekt Udruge Gea „Ne ću ben, hodi zajno“

U četvrtak, 29. lipnja 2023. godine održana je završna konferencija projekta "Ne ću ben, hodi zajno" u pulskoj Zajednici Talijana, kojeg su realizirali Kluba žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula u suradnji s Općinom Murter-Kornati.

Završnoj konferenciji odazvala se zamjenica gradonačelnika dr.sc. Ivona Močenić, dr. med., koja je istaknula da budući je riječ o projektu čija je ukupna vrijednost veća od ukupnog godišnjeg proračuna udruge Gea, važno je naglasiti vrijednost za lokalnu zajednicu koja se ogleda u jačanju financijske stabilnosti udruge. „Projekt doprinosi zapošljavanju i podizanju kvalitete podrške za onkološke bolesnike, ali i ostale građane Pule u dijelu prevencije bolesti i promocije zdravih životnih navika“, poručila je zamjenica gradonačelnika Močenić.

"Cilj projekta bio je povećanje znanja i svijesti žena svih dobnih skupina o važnosti ranog otkrivanja i prevencije raka dojke i recidiva raka dojke te promicanje zdravih navika u očuvanju zdravlja građana na području Istarske županije i Općine Murter", rekla je predsjednica udruge Gea Nataša Vitasović.

Predstavljajući rezultate projekta, provedene aktivnosti, iskustva članica, ali i izazove s kojima su se susretali tijekom provedbe projekta kako bi korisna iskustva prenijeli udrugama koje nastoje osigurati sredstva iz Europskog socijalnog fonda Vitasović je istaknula kako su dobivena sredstva omogućila zapošljavanje psihoterapeuta te koordinatora programa i aktivnosti na pola radnog vremena. Tijekom realizacije projekta, navela je ona, održane su brojne radionice psihoterapije, samopregleda dojki, predavanja o raku dojke te onkologa i farmaceuta.

"Nastojali smo naučiti naše sugrađanke o nekim zdravim stilovima života, o tome kako se zdravo hraniti i kako na taj način očuvati zdravlje, a ujedno smo htjeli poručiti onima koji se nažalost bore s bolešću da nije dobro koristiti svakakve preparate tijekom liječenja jer to može negativno utjecati na njihovo zdravlje", poručila je Nataša Vitasović.

Riječ je o projektu kojeg su realizirali Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula u suradnji s Općinom Murter-Kornati, a kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020. iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta iznosila je gotovo 450 tisuća kuna odnosno 59.721,00 Eura, a Ugovor o projektu potpisan je 29. lipnja prošle godine dok je provedba započela 9. srpnja 2022. i završava 9. srpnja 2023. godine.