Novosti

30/06/2023

Utvrđena zakonitost potpisanog Sporazuma o suradnji Grada Pule i Lavova (Ukrajina)

Ministarstvo pravosuđa i uprave podržava uspostavu neformalne prijateljske suradnje između jedinica lokalne samouprave

Nakon sklapanja Sporazuma o suradnji između Lviv (Ukrajina) i Grada Pula - Pola u svibnju 2023. godine, klub vijećnica i vijećnika Možemo! te nezavisni vijećnik Milan Rašula uputili su Ministarstvu pravosuđa i uprave predstavku kojom je zatraženo ispitivanje zakonitosti predmetnog Sporazuma.

Grad Pula - Pola dostavio je Ministarstvu pravosuđa i uprave očitovanje u kojem je ukazano da potpisani Sporazum o suradnji predstavlja postupanje sukladno Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi u cilju uspostavljanja međusobne veze između jedinica lokalne samouprave. U očitovanju je također istaknuto da se radi o prethodnom uspostavljanju prijateljskih veza u raznim područjima djelovanja temeljem kojih će uslijediti daljnja suradnja u skladu s važećim zakonskim odredbama.

Slijedom takvog očitovanja, a nakon uvida u Sporazum o suradnji s gradom Lavovom, Ministarstvo pravosuđa i uprave utvrdilo je zakonitost spomenutog Sporazuma, odnosno da gradonačelnik Grada Pula – Pola Filip Zoričić nije prekršio propise Republike Hrvatske.

U svojoj odluci nadležno Ministarstvo također je ukazalo na opredjeljenje Republike Hrvatske u iskazivanju podrške i solidarnosti prema Ukrajini, u okviru čega se može promatrati i uspostava neformalne prijateljske suradnje između jedinica lokalne samouprave. Ocijenili su da svaka podrška ukrajinskom narodu u trenutačnim okolnostima predstavlja moralno, pravno i civilizacijski ispravan čin.