Novosti

30/06/2023

Održan sastanak Grada i predstavnika privatnih vrtića

Konačan dogovor još nije postignut

Gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić, zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Ivana Sokolov sastali su se 29. lipnja 2023. godine u Komunalnoj palači s predstavnicima privatnih vrtića na temu najavljenog povećanja cijena privatnih vrtića s 284,03 eura na 510 eura za jasličku skupinu i s 284,03 eura na 433 eura za vrtićke skupine, odnosno na temu novog traženog povećanja subvencije od strane Grada.

Konačan dogovor nije postignut te su iz Udruge privatnih vrtića zatražili analizu stanja i cijena, koju je naručio Grad, a koja im je prezentirana na ovom sastanku, još jednom na uvid prije nego se konačno očituju na sljedećem sastanku u narednim danima. Prema spomenutoj analizi, razlika u troškovima odgojitelja i ravnatelja između gradskih i privatnih vrtića na temelju podataka za 2022. godinu iznosi 54,71 eura po djetetu. S obzirom na to da je Grad Pula u prosincu povećao subvenciju za 300 kn (40 eura) po djetetu, Grad je u ovom trenutku voljan povećati subvenciju za još 15 eura po djetetu počevši od 1. rujna 2023. godine, te će svim privatnim vrtićima ponuditi potpisivanje Ugovora koji će regulirati prava i obveze Grada i korisnika subvencije. Grad će se ugovorom obvezati jedanput godišnje izvršiti usklađenje subvencije kako bi troškovi plaća odgajatelja i ravnatelja u gradskim i privatnim vrtićima kontinuirano bili potpuno izjednačeni.

Također, na sastanku je izneseno kako je prema podacima Vlade, na stranicama gov.hr, prosječna ekonomska cijena vrtića između 200 i 330 eura (1.500 do 2.500 kn). Detaljnijom analizom prezentacije Udruge privatnih vrtića bilo je razvidno da iz iskazane razlike „bruto II plaće“ djelatnika u 2023. proizlazi da je potrebno povećanje u iznosu od 32,14 eura po djetetu mjesečno, dok privatni vrtići planiraju povećanje ekonomske cijene vrtića/jaslica za 5 do 7 puta više, na 149/226 eura po djetetu.

„Ova ponuda maksimum je koji u ovom trenutku možemo dati iz proračuna Grada Pule, a iz kojeg smo od plana za 2022. godinu do danas podignuli izdvajanja za privatne vrtiće za 5-6 milijuna kuna. Procjenu nismo donijeli paušalno nego detaljnom analizom. Brojke govore kako je razlika u troškovima po glavi djeteta između gradskih i privatnih vrtića u 2022. godini bila 54 eura, a s druge strane vidimo da privatni vrtići najavljuju poskupljenja za 50 posto i više. Grad nema načina da servisira ta brojčano neutemeljena poskupljenja niti može dovesti u pitanje normalno funkcioniranje drugih usluga grada. Nadamo se da će prevladati razum i ono što je najvažnije, interes djece“, rekla je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

Tijekom sastanka, ravnateljima su detaljno i transparentno grafički prezentirani metodologija i rezultati analize svih navedenih troškova po svakom pojedinom gradskom i privatnom vrtiću, iz kojih je vidljivo da je kod gradskih vrtića očekivano veći udio troškova plaća i ostalih izdataka za radnike nego kod privatnih vrtića iz razloga što gradski vrtići, pored ravnatelja i odgajatelja zapošljavaju i značajan broj administrativnog i tehničkog osoblja, te kuhara i pomoćnika u kuhinji, što je uvjetovano državnim pedagoškim standardima. Dio privatnih vrtića opskrbljuje se u gradskim vrtićima, te su stoga troškovi prehrane djece po djetetu u privatnim vrtićima puno veći nego u gradskim. Troškovi zakupnina i najamnina po djetetu su također puno veći u privatnim nego u gradskim vrtićima.

Grad Pula spomenutu detaljnu analizu ekonomske cijene smještaja djeteta u vrtić u gradskim i privatnim vrtićima naručio je s ciljem usporedbe troškova poslovanja vrtića na svim razinama, te uz primjenu metodologija za usporedivost podataka s obzirom na različitosti poslovanja gradskih i privatnih vrtića zbog obvezne primjene pedagoških standarda kod određenih grupa djece. Analizom je obuhvaćen 21 vrtić, od kojih 3 gradska i 18 privatnih. Među ostalim, ustanovljeno je kako je samo tijekom 2022. godine Grad Pula subvencije privatnim vrtićima povećao za 38 posto te kako je povećanje mjesečnih subvencija privatnim vrtićima usklađeno s kretanjem indeksa potrošačkih cijena u Republici Hrvatskoj.