Novosti

03/07/2023

Izložbom keramike Osjećaji/Sentimenti/Feelings započinju jubilarni, 15. Dani stvaralaštva

U organizaciji pulske Udruge Art studio

Sve je spremno za još jedno izdanje već prepoznatljive manifestacije Dani stvaralaštva u organizaciji pulske Udruge Art studio i uz potporu Gradova Pule i Vodnjana te Općine Medulin, a koji se održavaju pod motom „Pomičemo granice“.

U četvrtak, 6. srpnja inspirativan prostor Europskog centra za mir i razvoj UN-a (ECPD) nadomak Augustovog hrama ugostit će izložbu „Osjećaji/Sentimenti/Feelings“kojom će ujedno započeti ovogodišnje jubilarno izdanje 15. Dani stvaralaštva.

„Osjećaji/Sentimenti/Feelings“donosi 55 radova nastalih iz ruku 52 autorica koje promišljaju o osjećajima uz pomoć keramike kao medija.

„Ovogodišnja izložba donosi keramičke skulpture i keramoslike. Izložbu smo pomno planirali i promišljali te sasvim prigodno nazvali „Osjećaji/Sentimenti/Feelings“poigravajući se umjetničkom slobodom čovjekovim emocijama. Jer, lijepih i uspješnih 15 godina je iza nas, godina stvaranja, osobnog umjetničkog rasta naših članova i napretka i razvoja naše organizacije u jednu od prepoznatljivih udruga na području keramike ne samo u Puli, već i na području cijele Istre“, rekao je predsjednik Udruge Art studio Igor Fabris.

Govoreći o radovima Fabris pojašnjava kako su oni lišeni boje, svi su crni, bijeli ili rađeni u crno-bijeloj kombinaciji kako bi se samim oblikom i teksturom rada zapravo najvjerodostojnije predstavio i zapazio osjećaj. Prilikom izrade i odabira radova za izložbu nastojali su da radovi prenesenim značenjem predstave pojedinu emociju.

„Sve ostalo proizašlo je iz potpune umjetničke slobode i umješnosti pojedine autorice. Čitav proces iziskivao je dosta vremena, truda, promišljanja. Nakon što je Udruga Art studio još 2014. godine započela s tematskim izložbama, kada smo prvi puta radili modnu reviju i skulpturalni nakit, vidljivo je da su iz godine u godinu radovi sve kvalitetniji. Ovogodišnja izložba je doista iznimna s vrlo zanimljivim i značajnim radovima u keramici“, smatra Igor Fabris te dodaje kako je izložba nastajala proteklih šest mjeseci intenzivnoga rada.

Na izložbi predstavljaju radove različitih formata.

Inače, 15. Dani stvaralaštva od 6. srpnja do 2. kolovoza donose i simboličnih 15 programa, odnosno devet radionica za odrasle i 3 radionice za djecu te tri izložbe. Među radionicama ove su godine svoj mjesto našle: Medulinski faco, Lončarenje, Kolorističke tradicije na vazi, Naked raku u tonovima sive, radionica mozaika Tradicija na suvremeni način, Vodnjan u sgraffitu, Grafika na keramici, Skulptura u kombinaciji s makrameom i Fuzija na keramičkom tanjuru.

Radionice vode slovenska kiparica Maja Fonda Cirman, Nataša Krajnović, Vesna Jaklin Pantić, Monika Petrović, Gordana Brborović, Sara Pancun, Nika Vitković i Igor Fabris.

Tu su i tri programa za djecu Mali stvaraoci/Piccoli creativi namijenjena djeci iz dječjih vrtića Pule, Vodnjana i Medulina.

Uz izložbu otvorenja manifestacije, u programu Dana stvaralaštva još su dvije izložbe čime Udruga nastavlja tradiciju predstavljanja njihovih članova samostalnim izložbama. Tako će se u Srpskom kulturnom centru u Istri (SKUC) 21. srpnja otvoriti izložba „Potezi kistom – od slikarstva do keramike“Sare Pancun te 25. srpnja u prostoru Europskog centra za mir i razvoj (ECPD) „Trenuci“Lidije Haler.

„Trudimo se svake godine polaznicima radionica i posjetiteljima naših izložbi ponuditi nešto novo, sadržaj u kojem možda nisu imali prilike sudjelovati te našim sugrađankama i sugrađanima te gostima koji borave u našem gradu javno pokazati rezultate rada Art studija. Tradicijske zanate posebno njegujemo, jer to je naša baština na koju smo ponosni, ali i uvodimo neke nove tehnike, suvremena rješenja i promišljanja. Vjerujem da će svi koji od Art studija očekuju nešto urbano i inovativno i u 2023. godini kroz Dane stvaralaštva tijekom srpnja uživati u dašku neke drugačije umjetnosti“, poručio je predsjednik Udruge Art studio Igor Fabris.