Novosti

04/07/2023

Sicomat - audiovizualni performans i zvučna instalacija u dvorištu Rojca

Sicomat – audiovizualni performans i zvučna instalacija bit će predstavljeni u dvorištu Društvenog centra Rojc. Audiovizualni performans održat će se u četvrtak, 6. srpnja u unutarnjem dvorištu Rojca, s početkom u 21.30 sati, a idući dan, u petak, 7. srpnja s početkom u 21 sat, predstavljena će biti zvučna instalacija temeljena na brikoliranim zvukovima Sicomat. Ulaz na oba dana održavanja programa je besplatan, a autori su Alen i Nenad Sinkauz, Andrea Matošević, Miodrag Gladović, Mario Kalogjera i Ivan Marušić Klif.

Sicomat je zamišljen iz trenutka rastakanja brodogradilišne radne zajednice, a time i rastakanja mogućnosti konstruiranja kompleksnih plovila te utoliko ovaj performans podcrtava sasvim novo, suvremeno i dosad nepoznato zvučno stanje. Industrijska tišina, neprirodna brodogradilišnim gradovima poput Pule, u naglašenom je kontrastu s desetljećima generiranom bukom na navozima, a čiji je značaj bio ne samo proizvodan, već i kulturološko-simbolički. Otud se tišina, taj vrijedan resurs i komoditet, u performansu artikulira i kao „nezdrava“, „tišina groblja“, odnosno stanje koje može ukazivati na „užas“. Moderan stroj po kojem je rad naslovljen, Sicomat, a čiji su plamenici zahvaljujući optičkom upravljanju po nacrtu rezali lim ugrađivan u brodove u veličini 1:10, može se prepoznati kao opreka takvom silenziu i jedno od ishodišta industrijskoga zvukovlja i buke.

U performansu i instalaciji bit će korišteni vizualni i zvučni isječci iz filmova „Pulski navozi“ (1970.) Branka Bauera i „Ploviti se mora“ (1965.) Aleksandra Aranđelovića.

Projekt Sicomat sufinanciran je sredstvima Grada Pule, Zaklade Kultura Nova i Ministarstva kulture i medija RH.