Novosti

05/07/2023

U četvrtak promenadni koncert pulskog i češkog mješovitog zbora na Forumu

U sklopu SAKUD-ovog programa Glazba i grad

Promenadni koncert KUD-a „Matko Brajša Rašan “ iz Pule i mješovitog pjevačkog zbora “ČEŠKA PISEN” iz Prachatica s područja Južnočeške regije, održat će se u četvrtak, 6. srpnja 2023. godine u 20,00 sati na Forumu u sklopu SAKUD-ovog programa Glazba i grad. Prijateljstvo ova dva zbora datira još od 1996. godine i nastavilo se sve do današnjih dana.

KUD „Matko Brajša Rašan“ iz Pule ove godine bilježi 72. godinu neprekidnog rada i djelovanja, što govori o tradiciji i ljubavi koju članovi društva ulažu u vokalni glazbeni izraz. KUD „ Matko Brajša Rašan“ je u proteklom zimsko-ljetnom razdoblju ostvario niz uspješnih nastupa. Nastupe su održali na komemoraciji palim žrtvama fašizma u Gajani, na obilježavanju Praznika rada na Portarati. Sudjelovali su na međunarodnom susretu zborova “Cantate Croatia” u Rovinju, na 18. Titovim danima u Fažani, na manifestaciji “Naš kanat je lip” u Poreču. U organizaciji Muzičke akademije sudjelovali su na koncertu pod nazivom “U susret ljetu”, te na otvorenju pulskog ljeta u organizaciji SAKUD-a.

Mješoviti zbor „ČESKA PISEN“ iz Prachatica osnovan je 1985. godine kao ženski zbor, a 1988. godine prerastao je u mješoviti zbor. Repertoar zbora vrlo je raznolik od narodnih pjesama popularnih u svijetu, preko duhovnih, te pjesama suvremenih skladatelja do klasične glazbe čeških i stranih autora. Zbor je realizirao niz uspješnih turneja i učestvovao na međunarodnim zborskim festivalima u Italiji, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Belgiji, Luxembourgu, Švicarskoj, Engleskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. „Moto“ njihova rada je priprema i provedba inozemnih koncertnih turneja povezanih s upoznavanjem novih krajeva i stvaranja novih prijateljstva, jer glazba ne poznaje granice. Inozemne turneje i prijateljske razmjene zborova, čine značajan dio glazbenog života zbora.