Novosti

07/07/2023

Peto izdanje “Backstage Live Pula” s humanitarnom notom za Dječji dom „Ruža Petrović“

U INK 12. srpnja nastupa Fred Hersch

Ovogodišnje, peto izdanje, popularnog festivala jazz glazbe ne samo što dovodi u Pulu svjetski poznata i vrhunska imena jazz glazbe, već skrbi i o našim najpotrebitijim, mladim sugrađanima.

Prema odluci organizatora, Katalpa produkcija iz Zagreba, 50 posto prihoda prodanih ulaznica po odbitku troškova, uplatit će se za police životnih osiguranja djece smještene u Dječjem domu „Ruža Petrović“.

Fred Hersch, jedan od najboljih svjetskih jazz pijanista, nastupa u srijedu, 12. srpnja 2023. godine u 21 sat u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula na 5. Backstage Live Pula Festivalu.

Festival se održava tradicionalno u Istarskom narodnom kazalištu pod pokroviteljstvom Grada Pule. Pridružite se velikoj obitelji onih koji kupnjom ulaznica uživaju u vrhunskoj glazbi i pomažu onima kojima je pomoć jamačno najpotrebnija. Iskoristite cijene ulaznica u pretprodaji. Na dan koncerta ulaznice su 4 eura skuplje. Koncert je humanitaran, te su cijene jedinstvene bez popusta.

Fred Hersch je sveprisutno utjecajna kreativna sila koja je oblikovala tijek glazbe tijekom više od tri desetljeća kao improvizator, skladatelj, edukator, vođa benda, suradnik i glazbeni umjetnik. Vanity Fair ga je proglasio “najzanimljivijim inovativnim pijanistom u jazzu u posljednjem desetljeću”, The L.A. Times ga je proglasio “elegantnom snagom glazbene invencije”, a The New Yorker “živućom legendom”. Slavni pijanist Jason Moran je rekao: “Fred je za klavirom poput LeBrona Jamesa na košarkaškom igralištu, on je savršenstvo.”

Cijenjeni su albumi što ih je snimio kao duo ili trio, ali i solo, u formaciji gdje pliva kao riba u vodi. Baš ćemo ga tako, solo za klavirom vidjeti i u Puli. Osim što se specijalizirao za solo nastupe, koji oduzimaju dah, objavio je dvanaest solo albuma. Jazz Times je ocijenio njegovo solo sviranje kao “potpunu, samodostatnu, jedinstveno čistu umjetničku formu”, dok je All About Jazz primijetio da “kada se radi o umjetnosti solo klavira u jazzu, postoje dvije klase izvođača: Fred Hersch i svi ostali.”

Petnaest puta nominiran za nagradu Grammy, Hersch je redovito osvajao i ostale najprestižnije jazz nagrade, uključujući i nedavna priznanja: Doris Duke Artist (2016), Udruga jazz novinara ga je proglasila jazz pijanistom godine (2016. i 2018.).