Novosti

08/07/2023

U Puli održan prvi Reuse festival uz brojne edukativne aktivnosti

U petak, 7. srpnja 2023. godine u Art parku Rojc započeo je prvi Festival ponovne uporabe – Reuse festival, koji su u sklopu kampanje „Promjene okreni, naviku pokreni“ organizirali gradska komunalna tvrtka Pula Herculanea i Grad Pula, u suradnji s udrugom Zelena Istra. Reuse festival jedna je od niza aktivnosti kojima se u sklopu edukativno-informativne kampanje građane Pule želi potaknuti na odgovornije odvajanje i odlaganje otpada, s ciljem poticanja održivosti i kružnog gospodarstva.

Tijekom prvog dana Reuse festivala građani su imali priliku sudjelovati na četiri besplatne radionice koje je organizirala Pula Herculanea. Snježana Horvatić Popović, nositeljica zagrebačkog projekta „Param Param“, polaznicima je pokazala kako vlastitu staru odjeću ponovno iskoristiti i pretvoriti u novi odjevni ili neodjevni predmet. U sklopu radionice „Shabby Chic“, koju je vodila Katja Kliba, polaznici su restaurirali svoje omiljene komade starog namještaja i podarili im potpuno nov izgled.

Predstavnici istarskog održivog života – Medulin Art vodili su radionicu o upcyclingui ponovnoj upotrebi plastike, a upravo je srpanj mjesec tijekom kojeg je aktivna globalna inicijativa „Srpanj bez plastike“, u sklopu koje se građane potiče na smanjenje te vrste otpada. Prvi pulski Reuse festival ugostio je i najpoznatijeg hrvatskog zero wasteraMarka Capeka, koji je s okupljenim polaznicima izrađivao sapun.

„Veseli nas vidjeti sjajan odaziv građana na prvi Reuse festival. U nešto drugačijoj, festivalskoj atmosferi, naši su korisnici imali priliku steći nova znanja o ekologiji i održivosti te iz prve ruke upoznati jednostavnost životnoga stila odgovornog prema prirodi. Osim konkretnih znanja, predavači su podijelili i svoja iskustva kako živjeti život bez otpada i koliko im ispravno odvajanje papira, plastike, biootpada i stakla smanjuje troškove života. U skladu s tim, kako bismo dodatno potaknuli naše korisnike na odgovorno ponašanje, svim polaznicima radionica osigurali smo dodatne popuste na naše usluge“, rekao je Robi Fuart, direktor Pula Herculanee.

Prvi dan Reuse festivala završio se zabavom uz DJ Fettija.

Drugi i završni dan Reuse festivala danas je u Art parku Rojc počeo Sajmom reuse proizvoda na kojem su sudjelovali Cup Up, Iva Kreativa, Art Rovinj, PMS, Radiona Re-Geppetto i udruga Zelena Istra. Polaznici radionice „Voskomota – izrada

omota za hranu“ Andree Ivančić iz udruge Zelena Istra naučit će kako izraditi prirodni omot za hranu od pčelinjeg voska, koji se izrađuju od komada 100 posto čiste pamučne tkanine impregnirane voskom, a mogu se koristiti za omatanje voća, orašastih plodova, povrća, sendviča i dr. Pulska kreativka Iva Kuzmanović poznatija kao Iva Kreativa održat će radionicu za najmlađe, dok će ručak od ostataka hrane pripremiti gastroznalac Goran Zgrablić s polaznicima svoje radionice. Tijekom dana udruga Zelena akcija besplatno popravlja bicikle, dok udruga Zelena Istra provodi ljetni sajam razmjene pod nazivom „Ti dam ti daš“.

Reuse festival večeras će zatvoriti Nika Paus svojim Second hand foto kutkom, a dan će završiti zabavom koju predvodi DJ Teddy Lee.