Novosti

10/07/2023

Ansambl Lado očarao publiku u Malom rimskom kazalištu u Puli

Raskošni glazbeno-scenski spektakl u sklopu Pulskog kulturnog ljeta

Malo rimsko kazalište u Puli ugostilo je jednu od najboljih svjetskih folklornih skupina, ansambl najvišeg umjetničkog nivoa u Hrvatskoj – LADO u sklopu programa Pulskog kulturnog ljeta. Pod zvijezdama pulskog neba izveli su svoj posebni program, najnoviju spektakularnu glazbeno-scensku izvedbu „Lado(m) po svijetu“ koja objedinjuje bogatstvo europskih narodnih plesova i skladbi.

Sedamnaest je djela na repertoaru ovog najnovijeg programa kojim je LADO poveo publiku na čarobno putovanje nadahnuto tradicionalnom folklornom umjetnošću Bugarske, Rumunjske, Italije, Češke, Mađarske, Španjolske, Brazila, Armenije, Slovenije i još mnoge druge.

Četrdeset profesionalnih umjetnika koji istovremeno plešu i pjevaju te trinaest vrhunskih glazbenika čije umijeće sviranja uključuje osamdesetak različitih tradicijskih i klasičnih instrumenata definiraju LADO vrhunskim ansamblom, izvanrednim plesnim i folklornim zborom, vokalno-instrumentalnim sastavom bez premca.

Na pozornici su se smjenjivale nove koreografije, nova plesna i glazbena djela, ali i obnovljene koreografije koje je Ansambl LADO posljednji put izvodio krajem 80-ih godina 20. stoljeća. Uz prepoznatljive „Ladarke“ u glazbenoj obradi Emila Cosetta i koreografiji Zvonimira Ljevakovića te „Drmeš“ u koreografiji i glazbenoj obradi Zvonimira Ljevakovića, obnovljene su „Pod goro to Kaninovo“, pjesme i plesovi Slovenaca iz talijanske Rezije, u koreografiji Mirka Ramovša i glazbenoj obradi Julijana Strajnara.

Osim ovih izvedbi, LADO je ponudio i niz praizvedbi, koreografije karakternih plesova nadahnute europskim folklorom među kojima su španjolska „Hota“ , talijanska „Tarantella“ i mađarska „Rapsodija“ u koreografijama Tine Vrtar Stipić na glazbu Krešimira Seletkovića uz kostime Martine Ptičar. Premijerno su izvedena i djela „Divojčice ne namiguj na me“, glazba Hrvata iz mađarskog dijela Podravine u glazbenoj obradi Marijana Pleše, „Armenski duduk“ u glazbenoj obradi Stjepana Večkovića, „Lamma Badaa Yatathanna“, arapski muvaššah iz Andaluzije u glazbenoj obradi Jurice Petra Petrača te argentinski „Tango“ u glazbenoj obradi Mladena Kosoveca. Na programu su bila i druga sjajna djela koja uključuju židovsku, bugarsku, brazilsku, češku i rumunjsku kulturu.

Ovaj raskošni glazbeno-scenski program održan je u jednom od najljepših ambijenata u ovom dijelu Europe, obnovljenom Malom rimskom kazalištu u Puli koje od ove sezone monumentalno prostorno spaja kulturu, nasljeđe i arheologiju.

Nakon ansambla LADO, također u sklopu Pulskog kulturnog ljeta, publiku do konca kolovoza očekuje još niz senzacionalnih izvedbi vrhunskih umjetnika. Slijedi multimedijalna simfonija "The Notebooks od Leonardo da Vinci" u utorak, 15. kolovoza, glazbeno scenski spektakl Most u petak, 18. kolovoza i gala operna večer "Opera Amorosa" u četvrtak, 8. rujna. U Areni će pak u srijedu, 26. srpnja biti upriličena poznata opera "Tosca".