Novosti

11/07/2023

Rebalansom proračuna do novih investicija

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća o povećanje proračuna za gotovo 6,6 milijuna eura

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća kao jedna od točaka dnevnog reda na vijećničkim klupama naći će se rebalans ovogodišnjeg proračuna koji se povećava za 6.576.660,87 EURA ili 8,30 posto i iznosi 85.789.766,87 eura.

„Raduje me povećanje proračuna za gotovo 6,6 milijuna eura. Proračun je stabilan, razvojni, a mi idemo prema zacrtanom cilju da Grad Pula u ovom mandatu postane  pametan, zelen i transparentan grad. Uz ispunjavanje svih dosadašnjih obaveza prema proračunskim korisnicima izmjene i dopune proračuna donose povećanje plaća djelatnicima triju dječjih vrtića čiji je osnivač Grad Pula, Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, INK, Javnoj vatrogasnoj postrojbi i Dnevnom centru za rehabilitaciju Pula. Očekuje nas nastavak pripreme dokumentacije za strateške projekte i projekte koji će se financirati iz sredstava EU, a poseban naglasak stavljen na velik broj radova diljem grada. Prije svega to je gradnja i dogradnja dječjih vrtića i igrališta“, rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Razlog izmjena i dopuna proračuna za 2023. godinu je potreba uravnoteženja prihoda i rashoda,  raspodjela dijela viška prihoda poslovanja i njihovo uključivanje u izmjene i dopune proračuna  za 2023. godinu, smanjenje potrebnog iznosa kreditnog zaduženja te usklađenje proračunskih stavki sukladno novoj Odluci o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Grada.

U izmjenama i dopunama proračuna iskazani su rashodi po prijašnjim upravnim tijelima za prvo polugodište, a planirani programi iz proračuna preraspoređeni su u nova upravna tijela.

Kod prihodovne strane povećavaju se prihodi od poreza zbog bolje naplate istih prvenstveno poreza i prireza porezu na dohodak i poreza na promet nekretnina, smanjuju se prihodi od prodaje zemljišta te se u potpunosti ukida financiranje putem kredita.

Ovim izmjenama i dopunama proračuna osiguravaju se sredstva za daljnje nesmetano funkcioniranje Grada i proračunskih korisnika.

Nastavlja se s planiranim projektima izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture. Planira se izgradnja Multifunkcionalnog igrališta Valica, Park i dječje igralište u Nobileovoj i Dječje igralište  Monte Zaro te njegovu tematizaciju u STEM dječje igralište.

Planirana je i dogradnja i rekonstrukcija DV Centar kojim će se osigurati prostorni uvjeti za dvije vrtićke skupine i proširenje kuhinje koje će se financirati iz sredstava Grada, odnosno iz viška prihoda iz prošle godine i NPOO. Planirana su sredstva za arhitektonski natječaj za Dječji vrtić Valmade te novelaciju projektne dokumentacije za Dječji vrtić Sisplac. Povećavaju se sredstva za uređenje dvorane Istarskog narodnog kazališta.

Nastavljaju se aktivnosti na uređenju pročelja i ostali zahvati na graditeljskoj baštini, a planirano je i povećanje plaća i materijalnih prava svih proračunskih korisnika temeljem postignutih dogovora na kolektivnim pregovorima.