Novosti

12/07/2023

Pula prva u Hrvatskoj nabavila suvremenu električnu čistilicu

Pula Herculanea danas je na Forumu svečanom primopredajom predstavila novu električnu čistilicu ulica kapaciteta pet kubnih metara, prvu takvu u Hrvatskoj. Velika čistilica na električni pogon, čija vrijednost iznosi 431.866,74 eura bez PDV-a, moći će čistiti velike slobodne površine. Podsjećamo kako je prije svega dva mjeseca u rad puštena i nova, manja čistilica na električni pogon, kapaciteta dva kubna metra, čija vrijednost iznosi 152.675,03 eura bez PDV-a.

„Drago mi je da će zahvaljujući modrenoj električnoj čistilici i prvoj takvoj u Hrvatskoj, djelatnici Pula Herculanee moći efikasnije i ekonomičnije čistiti gradske ulice, parkirališta, prometnice i javni prostor te održavati čistoću grada. Idemo u zacrtanom smjeru ove gradske uprave kroz apliciranje na europske fondove i veći angažman gradskih poduzeća te konkretne zelene politike u pravcu daljnjeg očuvanja okoliša“, istaknuo gradonačelnik Filip Zoričić.

„Fond je u sklopu javnog poziva za nabavu komunalnih vozila na alternativna goriva pulskom komunalnog poduzeću ukupno odobrio oko 155 tisuća eura za kupnju dvije električne čistilice te danas obilježavamo primopredaju jednog od tih vozila. Nabava komunalnih vozila na alternativni pogon primjer je ne samo dobre investicije nego jednog novog načina razmišljanja, koji treba postati standard. Uloga Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je upravo u poticanju izvrsnosti i u usmjeravanju investicija u projekte koji će naša komunalna poduzeća, ali i društvo u cjelini transformirati u "zelenije" i održivije“, rekla je Aleksandra Čilić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

„Nova električna čistilica dolazi u pravome trenutku, kad u Puli boravi veći broj turista i počinje vrhunac ljetne sezone. Zahvaljujući električnoj čistilici, moći ćemo efikasnije i ekonomičnije čistiti gradske ulice, parkirališta, prometnice i javni prostor te održavati čistoću grada. Naš je rad uvelike ubrzala prva električna čistilica koju smo dobili u svibnju ove godine i koja čisti površinu od dva metara kubnih. Započeti proces dekarbonizacije voznog parka Pula Herculanee doprinosi zelenoj tranziciji i smanjenu emisije ugljikovog dioksida. Naša nastojanja prepoznao je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je dodjelom sredstava sufinancirao nabavu električnih čistilica i ovim im putem u ime Pula Herculanee zahvaljujem“, rekao je Robi Fuart, direktor Pula Herculanee.

Električne čistilice osiguravaju maksimalne performanse i visoku autonomiju, bez štetnih utjecaja na okoliš, istovremeno osiguravajući smanjenje troškova rada i održavanja. Nabavom električne čistilice Pula se pridružila brojnim europskim gradovima koji ih koriste u održavanju čistoće javnih površina.