Novosti

12/07/2023

Puhački orkestar grada Pule na prijemu kod gradonačelnika

Jedan je od najboljih puhačkih orkestara u Hrvatskoj slavi 30. obljetnicu postojanja

Gradonačelnik Grada Pula-Pola Filip Zoričić primio je članove Puhačkog orkestra grada Pule povodom 30. obljetnice postojanja udruge. Tom im je prigodom gradonačelnik uručio zahvalnicu za 30 godina predanog rada, dugogodišnji doprinos široj društvenoj zajednici, te promicanje kulture i Grada Pula-Pola.

„Čestitam vam na 30 godina postojanja udruge. Ponos ste ovoga grada i važan dio ovoga grada. Hvala vam svima na velikom trudu i radu, entuzijazmu i vremenu kojeg ste uložili u orkestar. Posebno sam sretan kad vidim mlade ljude u orkestru i one koji su učili u drugim gradovima i ponovo se vratili u Pulu. Ustrajte i budite uporni jer i na taj način iskazujte ljubav prema svome gradu“, poručio je gradonačelnik Filip Zoričić zaželivši im puno uspjeha u daljnjem radu.

Ludvik Slana, dugogodišnji član orkestra, prisjetio se početaka i pok. Željka Rikera, tajnika udruge, koji je bio pokretač uz sve ostale glazbenike, kao i ljudi koji su svojim entuzijazmom, znanjem i ljubavlju prema glazbi doprinijeli da ovaj orkestar opstane 30 godina.

„Ovaj orkestar živi punih 30 godina i iznjedrio je niz sjajnih glazbenika koji su počeli kao mladi i danas su etablirani glazbenici. Imamo mladih snaga, ima tu i akademskih glazbenika koji sviraju u orkestru. Trideset godina je značajna obljetnica i mi smo jako ponosni. Naše glazbeno srce kuca za grad Pulu“, rekao je u ime orkestra Ludvik Slana.

Puhački orkestar grada Pule svojim se radom i repertoarom nadovezuje na dugu tradiciju limenih glazbi u Puli i Istri, od vojnih glazbi iz austrougarskog razdoblja do pulske Gradske glazbe, neposredne prethodnice današnjeg Puhačkog orkestra. Osnovan je 1993. godine i ove godine obilježava 30 godina postojanja. Ima bogat repertoar: od koračnica, revijske i filmske glazbe do djela klasične literature i originalnih skladbi za puhačke orkestre.

Orkestar redovito sudjeluje na Susretima puhačkih orkestara Istre. Surađuje s drugim orkestrima, udrugama i institucijama u kulturi, održava brojne koncerte i protokolarne nastupe - u koncertnim dvoranama, na ulicama i trgovima. Orkestar je dobitnik brojnih priznanja i zlatnih plaketa s državnih natjecanja i danas jedan je od najboljih u Hrvatskoj. Za nastupe ih danas priprema dirigent Branko Sterpin.

U povodu 30. obljetnice osnutka udruge i prvog nastupa prije tri desetljeća, Puhački orkestar grada Pule održao je koncert 30. svibnja 2023. na pulskom Forumu, pod ravnanjem dirigenta Branka Sterpina.

Danas, kao nerazdvojni dio života svoga grada, sa svojim sekcijama i mnogobrojnim ostvarenim programima, pravi je glazbeni centar sa sjedištem u Rojcu. Udrugu Puhački orkestar grada Pule čine glazbenici svih generacija te im se mogu priključiti svi zainteresirani.