Novosti

18/07/2023

Gradonačelnik Filip Zoričić primio policajce koji sudjeluju u projektu ”Sigurna turistička destinacija”

U Puli su policijski službenici iz Mađarske, Poljske i Slovenije, a pridružit će im se kolege iz Njemačke, Francuske i Nizozemske

Gradonačelnik Filip Zoričić u utorak, 18. srpnja 2023. godine u pulskoj Komunalnoj palači primio je strane policajce koji sudjeluju u projektu međunarodne policijske suradnje ”Sigurna turistička destinacija” u pratnji načelnika Policijske postaje Pula Vjekoslava Vukšića.

„Želim vam izraziti dobrodošlicu u Pulu i od srca zahvaliti na uključivanju u ovaj vrijedan projekt koji doprinosi većem osjećaju sigurnosti naših građana i turista koji su sigurno ugodno iznenađeni kad u Puli susreću policajce iz svoje zemlje. Želim vam ugodan boravak u Puli gdje dajete svoj doprinos sigurnosti našim dragim gostima, a time Pula postaje prepoznatljiva na međunarodnoj turističkoj karti kao sigurna destinacija za odmor“, poručio je gradonačelnik Filip Zoričić.

”Kao i proteklih godina, osnovna zadaća stranih policajaca je unaprjeđenje komunikacije i suradnje između hrvatske policije i turista iz njihovih zemalja, a sve kako bi se naši gosti osjećali što ugodnije i sigurnije te kako bi se izbjegle eventualno konfliktne situacije. Strani policajci posao obavljaju u svojim nacionalnim policijskim odorama u zajedničkim ophodnjama s hrvatskim policajcima. Najvećim dijelom pomažu u prevenciji protupravnih ponašanja, poboljšanju stanja sigurnosti u cestovnom prometu, a svojim sunarodnjacima su na usluzi i glede pružanja servisnih informacija. Cilj projekta je da se suradnjom s policijskim službenicima iz drugih zemalja zadrži imidž Pule i čitave Hrvatske kao sigurne destinacije za odmor i život.”, rekao je načelnik Vukšić te zahvalio gradonačelniku Zoričiću na prijemu.

Strani policajci Matija Breznik iz Slovenije, Gabor Sarkozi iz Mađarske, Piotr Kufl i Kamil Marecki iz Poljske, zahvalili su gradonačelniku Zoričiću na prijemu te izrazili svoje zadovoljstvo sudjelovanja u projektu međunarodne suradnje te razmijene radnog iskustva i znanja s kolegama iz drugih zemalja.

Projekt ''Sigurna turistička destinacija'' originalni je brand hrvatske policije, a provodi se od 2006. godine. Njegovu vrijednost svake godine prepoznaje sve više zemalja tako da je do sada u projektu sudjelovalo oko tisuću stranih policijskih službenika, a ove godine potvrđeno je sudjelovanje 19 zemalja sa 100 policijskih službenika.

Na području Policijske uprave istarske projekt ''Sigurna turistička destinacija'' provodi se od 2009. godine. Ove će godine u Istri boraviti 17 policijskih službenika iz osam zemalja, što je najviše do sada. Većina njih bit će smještena na području Pule. Trenutno su u Puli policijski službenici iz Mađarske, Poljske i Slovenije, a u kolovozu će im se pridružiti i po jedan kolega iz Njemačke i Francuske te dvojica kolega iz Nizozemske. Nizozemska prvi put sudjeluje u ovom projektu.